Zdravlje

Pet razloga zbog kojih je dobro da jedete bijeli pasulj

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Bijeli pasulj jedan je od najboljih načina da izgubite kilograme zbog toga što sadrži visok broj vlakna koja čine da se osjećate duže vrijeme sitim i tako vas drži podalje od nepotrebnog grickanja.

Osim što je bogat vlaknima, bijeli pasulj, takođe sadrži još hranljivih materija koje su korisne za normalno funkcionisanje našeg organizma, poput minerala, vitamina i proteina, prenose NN.

Evo nekoliko razloga da češšće jedete bijeli pasulj:

1. Borba protiv kancera: Pasulj je bogat antioksidantima koji su odlični saveznici u borbi protiv raka. Antioksidanti uništavaju slobodne radikale čime neutrališu njihove štetne efekte.

2. Bogat vlaknima: Sadrži rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, 90 grama skuvanog pasulja sadrži 45 odsto dnevne preporučene doze vlakana. Kada jednom dospije u vaš digestvni trakt, rastvorljiva vlakna vezuju se za kiselinu i uklanjaju je iz organizma. Ovo sprječava žučnu kiselinu da se reapsorbuje u jetri i tako izazove sinestezu štetnih holesterola. Nerastvorljiva vlakna djeluju preventivno i na pojavu zatvora.

3. Za zdravo srce: Bijeli pasulj je bogat vitaminom B9 – koji se takođe naziva folna kiselina, a koja smanjuje nivoe homocisteina aminokiselina u krvotoku. U povišenim količinama, homocistein povećava rizik za infarkt i moždani udar. Nalazi objavljeni u izdanju "Journal of American Medical Association " u oktobru 2002, ukazuju na to da ako osobe konzumiraju 100 odsto dnevne vrijednosti folne kiseline, faktor rizika za srčane napade opada za 10 do 11 odsto na godišnjem nivou zbog nižeg nivoa homocisteina u krvotoku. Jedna šolja ili 90 grama porcije bijelog pasulja treba da zadovolji više od 50 odsto dnevne potrebe za folnom kiselinom. Takođe, pasulj ima nizak procenat masti, pa je i zbog toga odličan u prevenciji srčanih oboljenja.

4. Poboljšava kognitivne sposobnosti: Bijeli pasulj bogat je vitaminom B1 ili tiaminom, koji je neophodan za formiranje i rad moždanih ćelija. Tiamin je ključna komponenta u sintezi acetilholina, što utiče dobro na pamćenje. Kada se jede svakodnevno, jedna šolja (90g) bijelog pasulja može poboljšati i održati kognitivne funkcije.

5. Izbacuje sulfite: Pasulj sadrže molibden, materiju koja je ključni sastavni deo enzima poznatog kao sulfit oksidaza. Ovaj enzim detoksikuje sulfite koji se obično nalaze u hrani poput kupovnih salata. Ako ste osjetljivi na sulfite, može doći do glavobolja, ubrzanog rada srca ili dezorijentacije.