Zdravlje

Petina učenika u BiH smatra da je gojazno

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Petina učenika u BiH smatra da je gojazno

Istraživanje sprovedeno na više od 1.500 učenika sedmog razreda osnovnih škola u BiH pokazalo je da gotovo 30 odsto njih svakodnevno razmišlja o svojoj tjelesnoj težini, a svaki peti smatra da ima višak kilograma.

Cilj ovog istraživanja, koje je u sklopu projekta "Zdravo!" realizovala kompanija "Nestle Adriatic", bio je da se ispita poznavanje anoreksije i odnos adolescenata prema vlastitom tijelu, a ispostavilo se da 44 odsto učenika nije znalo šta je anoreksija, dok je, s druge strane, 10 odsto mališana na dijeti ili na neki drugi način pokušava da redukuje svoju masu.

Nataša Šoštarić, nutricionistkinja u kompaniji "Nestle Adriatic", ističe da razvijanje pravilnih prehrambenih navika te svijesti o vlastitom tijelu počinje već u djetinjstvu.

Prema njenim riječima, faktori koji utiču na razvijanje poremećaja u prehrani su raznoliki, od genetske predispozicije i hormonskog disbalansa, do socijalnog okruženja koje promoviše nezdrave i nerealne figure.

"Zbog toga je ključna uloga roditelja da od ranih godina života pozitivno utječu na svoje dijete na način da promovišu pravilne prehrambene navike u porodici i emocionalnu stabilnost, kako bi njihova djeca bila zdrava, pravilno razvijena i sretni adolescenti", navela je Šoštarićeva.

Kako je dodala, poremećaji prehrane predstavljaju jedan od ozbiljnih zdravstvenih i psiholoških problema koji posebno pogađaju adolescentkinje.

"Poremećaji prehrane predstavljaju jedan od ozbiljnijih zdravstvenih i psiholoških problema koji posebno pogađaju adolescentice. Situacija u BiH jednako je zabrinjavajuća i podaci pokazuju da broj oboljelih prati trend zapadnih zemalja", naglasila je Šoštarićeva.

(Nezavisne)