Zdravlje

Pokazali što se događa u tijelu sat nakon jedenja hamburgera

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Pokazali što se događa u tijelu sat nakon jedenja hamburgera

Sastojci iz hamburgera djeluju kao kokain i javlja se potreba jesti ga još više i češće. Iako su upravo pojeli hamburger ljudi i dalje osjećaju glad, znate li zašto?

Nakon što se pojede hamburger u tijelo dolazi do velikih promjena. Primjerice, burgeri iz raznih Fast Food restorana imaju kalorija više od 100 grama čokolade, a tijelo ih zbog masnoća probavlja više od tri dana. Portal Fast Food Menu Price napravio je grafiku kako tijelo reagira 10 minuta nakon što se pojede hamburger pa sve do 60 minuta.

Evo što kažu:

10 minuta - mozak žudi za kaloričnom hranom

Naši mozgovi razvijali su se u vrijeme nestašice hrane, tako da rado bira hranu visoke kalorijske vrijednosti. Klasični burger (sa sirom i umakom) sadrži 540 kalorija, a povećava razinu šećera u krvi do abnormalne razine. Brza hrana aktivira sustav nagrađivanja u našem mozgu pa se osjećamo dobro i ugodno.  To je slično djelovanju droge kao što su kokain i potiče kompulzivno jedenje.

20 minuta - ovisnost o šećeru

Jeste li znali da hamburger ima velike količine kukuruznog slada i natrija? Oba sastojci su zarazna i čine da naše tijelo žudi za sve više takve hrane. To su, također, štetni sastojci koji mogu izazvati pretilost, dijabetes i bolesti srca.

30 minuta - natrij napada tijelo

Burgeri sadrže oko 970 miligrama natrija. Ovo je ogromna količina soli koja potiče dehidraciju. Simptomi oponašaju one koji se javljaju kod gladi pa možemo posezati za još hrane. Bubrezima je teško ukloniti svu sol, a to otežava cijelu situaciju u tijelu. Srce radi brže kako bi krv kolala venama. Dolazi do visokog krvnog tlaka što u konačnici vodi bolestima srca i moždanom udaru.

40 minuta - tijelo želi još

Jeste li još uvijek osjećali gladni nakon što ste pojeli ogromni hamburger? To je zato što se gubi kontrola nad šećerom u krvi i žudi se za više hrane. Kod brze i nezdrave hrane inzulin snižava razinu glukoze i uzrokuje još veću glad.

60 minuta - spora probava

Normalno tijelu treba oko 24 do 72 sati da probavi hranu. Međutim, hamburgerima treba puno više vremena jer su masniji. Kod hamburgera to može potrajati i više od tri dana. Oko 51 dan traje probavljane trans masnoće, a ovaj burger sadrži 1,5 grama.  Različita istraživanja su pokazala da trans masnoće mogu biti povezane s bolesti srca, pretilosti, rakom i dijabetesom.

(24sata)