Zdravlje

Pomaže li matična mliječ kod alergija?

Autor: ČuvajZdravlje.ba

Osobama koje boluju od alergijskog rinitisa simptomi kao što su: kihanje, suzenje očiju, curenje iz nosa ili začepljenost nosa su dobro poznati. Procjenjuje se da u zemljama zapadne Evrope od alergijskog rinitis, u blažem ili jačem obliku boluje skoro polovina stanovništva.

Da li ste vi jedan od njih? Ako je odgovor da, onda ćete se složiti da simptomi koji se javljaju imaju veliki uticaj na vaš život: ometaju vam svakodnevne aktivnosti, izostajete s posla, a ako odete na posao onda vam umanjuju pažnju i koncentraciju, i za svaki radni zadatak vam treba puno više vremena nego inače. Da li vam simptomi ometaju san, često se budite, a ujutru ste umorni i nervozni? Pokušali ste primjeniti večinu savjeta koje ste pročitali na internetu, u novinama i sl.

Lijekovi koji se koriste u kontroli simptoma su iz grupe antihistaminika za sistemsku primjenu, ali ti lijekovi ne djeluju na uzrok alergije, već samo ublažavaju ili otklanjaju simptme bez djelovanja na imunitet. Poremećaj imuniteta leži u osnovi nastanka alergije, pa je normalna funkcija imuneta preduslov za uspješan tretman alergija.

Kako ojačati imunteta i osigurati njegovo pravilno funkcionisanje?

Da li ste uzimali matičnu mliječ? Dugo vremena se smatralo da osobe koje pate od alergija ne bi trebale uzimati matičnu mliječ jer se mislilo da stimulišući imunitet matična mliječ pogoršava alergije. Međutim to nije tako. Dokazano je da matična mliječ sadrži kompleks proteina (engl. major rojal jelly protein 3; MRJP3) koji imaju snažno imunoregulatorno djelovanje,tj. pomaže pravilno funkcionisanje imuniteta smanjujući djelovanje komponenti imuniteta koji su uključeni u nastanak alergija uz istovremenu stimulaciju komponenti koji imaju zaštitnu ulogu protiv bakterija, virusa i gljivicu. Možemo zaključiti da matična mliječ ima imunostimulativno i imunoregulativno djelovanje.

ROYAL SUPERIOR® Jelly i Alerix® - za pravilnu funkciju imuniteta i efikasnu kontrolu simptoma

ROYAL SUPERIOR® Jelly (matična mliječ, 2.000 mg)  podiže imunitet, poboljšava fizičke i psihičke sposobnosti, poboljšava apsorpciju vitamina i minerala, a ima i antimikrobni efekat. Preporučuje se osobama sa oslabljenim imunitetom, kod prvih simptoma proljetnog umora, te u bilo koje doba godine osobama izloženim velikim fizičkim naporima, kao i osobama sa smanjenim libidom.

Alerix® (feksofenadin) je predstavnik novije generacije antihistaminika za sistemsku  primjenu. Alerix® brzo i efikasno ublažava ili u potpunosti otklanja simptome alergijskog rinitisa kao što su: kihanje, curenje iz nosa, svrbež, crvenilo i suzenje očiju, pritisak i bol u sinusima. Jedna tableta na dan obezbjeđuje 24-satnu kontrolu simptoma uz odličnu podnošljivost i sigurnost.