Nakon 40 godina istraživanja

Potvrđena veza između pretilosti i 32 vrste karcinoma

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Potvrđena veza između pretilosti i 32 vrste karcinoma
Foto: Ilustracija

Istraživanje tokom četiri decenije otkriva da je pretilost povezana s više od 30 različitih vrsta karcinoma, što predstavlja značajan porast u usporedbi s 13 poznatih karcinoma povezanih s prekomjernom težinom.

Svaki porast od pet bodova u indeksu tjelesne mase, što bi značilo dobijanje oko 19 kilograma za osobu s normalnom težinom, povećava rizik od dobivanja nekoliko uobičajnih vrsta raka za 24 posto kod muškaraca i 12 posto kod žena.

Također, isti porast povezan je s 19 drugih vrsta raka, što povećava rizik za 17 posto kod muškaraca i 13 posto kod žena. Organizacije za zdravstvenu dobrobit ističu da ovi nalazi predstavljaju "poziv na buđenje" za vladine dužnosnike i pozivaju na ograničenja oglašavanja nezdrave hrane kako bi se suzbila pretilost.

Katharine Jenner, direktorica Obesity Health Alliancea, naglašava: "Rezultati su jasni - ako možemo spriječiti pretilost, možemo spriječiti mnoge vrste raka povezane s prehranom. Ovo bi trebao biti alarm za vlade širom svijeta da hitno provedu javnozdravstvene politike koje će napraviti značajnu razliku, kao što su ograničenja oglašavanja nezdrave hrane. Zdravi izbori moraju postati laki izbori za sve."

Naučnici su uvjereni da pretilost može povećati rizik od raka putem bioloških mehanizama kao što su hronične upale, promjene u metabolizmu i fluktuacije u razinama hormona. Također, smanjeno sudjelovanje u programima probira raka i smanjena učinkovitost tih postupaka kod osoba s pretilošću također mogu biti značajni faktori.

32 vrste raka povezane s pretilošću

Istraživanje provedeno na Univerzitetu Lund u Malmöu, Švedska, koja je obuhvatila 4,1 milion ljudi praćenih tokom otprilike 40 godina, otkrila je da postoji veza između prekomjerne težine i raka u 40 posto slučajeva. Tokom tog perioda identificirano je oko 332.500 karcinoma, a istraživači su analizirali 122 vrste i podvrste raka. Otkrili su da je 32 vrste raka povezano s pretilošću, što je više od dvostruko više od 13 vrsta raka identificiranih 2016. godine od strane Međunarodne agencije za istraživanje raka.

Ovo novo istraživanje, koje će biti predstavljeno na Europskom kongresu o pretilosti u Veneciji, potvrđuje da pretilost može biti uzročnik određenih oblika raka poput raka dojke, crijeva, maternice i bubrega. Također su identificirane još 19 potencijalnih vrsta raka povezanih s pretilošću, uključujući melanom, želučane tumore, rak tankog crijeva, tumore hipofize te vrste raka glave i vrata, vulve i penisa.

Prema istraživanju, čak četvrtina do četiri od deset slučajeva raka mogla bi biti potaknuta pretilošću. Dr. Ming Sun, voditeljica istraživanja, ističe da bi javnozdravstvene mjere koje promiču zdrav stil života trebale biti ključne u suzbijanju pretilosti i njezinih štetnih učinaka na zdravlje. Dr. Jennifer Baker, supredsjednica Radne skupine za dječju pretilost pri Europskoj udruzi za proučavanje pretilosti, naglašava da se suočavamo s porastom slučajeva raka zbog činjenice da je 60 posto odraslih u Europi pretilo ili ima prekomjernu težinu, te ističe potrebu za većom pažnjom posvećenom pretilosti u programima prevencije raka.