Zdravlje

Potvrdili stomatolozi: Šest vrsta hrane koja oštećuje vaše zube

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Potvrdili stomatolozi: Šest vrsta hrane koja oštećuje vaše zube

Održavanje dobrog zdravlja zubi ključno je za lijep osmijeh i opće zdravlje.

Stomatolozi su istakli određene namirnice i pića koji mogu izazvati pustoš na vašim zubima, uzrokujući lomove zuba, karijes i eroziju cakline.

Izbjegavanje ovih "krivaca" može pomoći u očuvanju vašeg oralnog zdravlja i spriječiti moguće probleme sa zubima:

1. Citrusi

Iako su citrusi poput naranči i limuna bogati vitaminom C, njihova kisela svojstva mogu biti teška za zube. Visoki udio kiselosti u citrusima može dovesti do smanjenja pH razine u ustima, što može rezultirati erozijom cakline. Dr. Jossen Gastelum upozorava na štetnost citrusa na zdravlje zuba.

2. Bombone

Uživanje u ljepljivim bombonama kao što su karamele, karamele i gumeni "crvi" je stomatološka katastrofa. Dr. Kim Capehart upozorava na njihovu konzumaciju jer se lako mogu zaglaviti u žljebovima vaših zuba, što otežava njihovo pranje. Dugotrajno izlaganje šećeru iz ljepljivih bombona stvara plodno tlo za bakterije koje uzrokuju karijes.

3. Hljeb i krekeri

Iznenađujuće, hljeb i krekeri također mogu biti problematični za zdravlje zuba. Capehart otkriva da imaju tendenciju zaglaviti između zuba, pružajući gozbu bakterijama. Osim toga, hljeb se u ustima razgrađuje na šećer, što pridonosi razvoju karijesa.

4. Gazirana i energetska pića

Štetno djelovanje sode na zube je dobro poznato, ali vrijedi ga ponoviti. Gastelum objašnjava da su udjeli kiselosti u gaziranim pićima alarmantno visoki, slične kiselini iz akumulatora. Ova pića nagrizaju zubnu caklinu, što dovodi do osjetljivosti i povećanog rizika od karijesa.

5. Kafa

Ljubitelji kafe, oprez! Bilo da je pijete crnu ili sa zaslađivačem, kafa je kisela i može oštetiti zubnu caklinu. Gastelum savjetuje da je ne konzumirate sa šećerom jer se time pojačava njen negativan učinak. Osim toga, kafa može požutjeti zube, čineći redovnu njegu zuba još kritičnijom i zahtjevnijom.

6. Led

Žvakanje leda može se činiti bezopasnim, ali može biti štetno za vaše zube, posebno za osobe s osjetljivim zubima. Capehart upozorava da niske temperature leda mogu izazvati nelagodu, pa čak i dovesti do loma zuba za one koji imaju naviku žvakanja leda.

Kako biste zaštitili zdravlje svojih zuba, razmislite o tome da u svoju prehranu uključite hranu i piće koje ne šteti zubima.

Odlučite se za hrskavo povrće koje potiče proizvodnju sline i pomaže u prirodnom čišćenju zuba.

Sir je odličan izbor jer sadrži kalcij, a koji jača zube.

Voda je najbolji napitak za ispiranje ostataka hrane i održavanje dobre oralne higijene.

Mlijeko je još jedna opcija koja ne šteti zubima, jer pruža bitne hranjive tvari za jake zube i kosti.

(Cuvajzdravlje.ba)