Imunitet ćete ojačati, kažu stručnjaci, ako vam se na jelovniku redovno nalaze sljedeće vrste povrća:
1. Karfiol je bogat vitaminom C, B1, željezom, folnom kiselinom, magnezijem, kalijem i fosforom.
2. Pasulj sadrži željezo, kalij, kalcij, magnezij i fosfor.
3. Kineski kupus u sebi ima vitamin C, folnu kiselinu, kalij, kalcij i željezo.
4. Motovilka sadrži folnu kiselinu, vitamin A, karotinoide, kalij, magnezij, jod i željezo.
5. Krompir sadrži vitamin C i B6, folnu kiselinu, kalij, magnezij i fosfor.
6. Keleraba sadrži vitamin C, fosfor, magnezij i kalcij.
7. Cvekla je bogata folnom kiselinom, fosforom i kalijem.
8. Pečurke sadrže selen i cink.
(Cuvajzdravlje.ba)
Ko je najviše izložen riziku?
Hladnoća povećava rizik od srčanih i moždanih udara
Zdravstvene koristi
Da li je zeleni čaj zdraviji od crnog čaja: Evo šta kažu istraživanja
uvrstite ga u doručak
Povrće koje vas duže drži sitima, a pomaže pri mršanju
pruža uvid u njihove misli