Zdravlje

Pravilne vježbe smanjuju bol u leđima

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Pravilne vježbe smanjuju bol u leđima
Istraživanje Univerziteta u Sydneyu pokazalo je da većina osoba s bolovima u leđima pogrešno pristupa tom zdravstvenom problemu na način da se nastoje manje umarati i odmoriti, dok je vježbanje zanemarno.

Najnovija studija potvrdila je kako više vježbanja značajno pomaže u smanjenju bolova u leđima. Studija je posljednjim saznanjima "pobila" teorije oko 20 posto istraživanja koji su ranije pogrešno procijenili tretman bolova, posebno u donjem dijelu leđa.

Na bazi podataka prikupljenih od skoro 30.000 učesnika studije, ustanovljeno je kako odgovarajuće pravilno izvedene leđne vježbe smanjuju bol kao i dalji rizik pojave bolova u leđima.

Utvrđeno je da je bol u donjem dijelu leđa smanjena za 35 posto kod ispitanika koji su radili vježbe više od godinu dana. Nakon tog eksperimenta, bol u leđima smanjena je za 45 posto kod onih koji su praktikovali pravilni način sjedenja i podizanja teških predmeta.

Najučinkovitijom vježbom pokazala se joga, i kod žena i kod muškaraca budući da obuhvata i jačanje mišića i istezanje podjednako.

Sa druge strane, studija nije mogla pronaći ulogu nošenja uložaka za obuću niti pojaseva za leđa koji navodno smanjuju bolove u leđima.

- Što više koristite i vježbate leđa, veće su šanse da ih zadržite jakim, zdravim i u formi - kazao je fiziooterapet i naučni istraživač na Univerzitetu u Sydneyu Chris Macher.

(Avaz)