Mješavina meda i kurkume poznata je i kao zlatna mješavina.
Zlatna je zbog svojih velikih zdravstvenih dobrobiti, ali i zbog izgleda koji podsjeća na boju tog plemenitog metala. Kurkuma i med imaju snažna protivupalna i antikancerogena svojstva.
Pomažu uništavanju mnogih vrsta bakterija koje su uzročnici bolesti i povećavaju prirodnu otpornost organizma.
Kurkuma sadrži kurkumin (prirodan aktivni sastojak) koji djeluje na više od 150 različitih bolesti.
Sastojci:
1 čajna kašika narendane limunove kore,
1 čajna kašika kurkume,
100 g meda,
2 čajne kašike jabukovog sirćeta,
prstohvat crnog bibera.
Priprema:
U posudici pomiješajte kurkumu, jabukovo sirće i crni biber.
Dodajte rendanu limunovu koru i med.
Dobro promiješajte sve sastojke dok ne dobijete homogenu smjesu.
Smjesu stavite u staklenu čašu i ostavite u frižider.
Doziranje:
Dnevna doza je jedna supena kašika zlatne mješavine.
Kako bi postigli najbolji rezultat, preparat konzumirajte ujutro.
Stavite u usta i pustite neka se otopi, a zatim progutajte.
Pričekajte nekoliko minuta prije nego što popijete vodu ili neku drugu tečnost.
Ovaj miks se preporučuje i onima koji boluju od hemofilije i hipertenzije zato što kurkuma smanjuje rizik od zgrušavanja krvi i reguliše krvni pritisak.
(NN)