Strategije

Prevencija demencije: Ključni koraci u zaštiti mozga od starenja

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Prevencija demencije: Ključni koraci u zaštiti mozga od starenja
Foto: Ilustracija

Demencija nije samo jednostavno zaboravljanje svakodnevnih stvari poput gdje ste ostavili ključeve. To je složena i razorna bolest koja napada pamćenje, pokretljivost i ličnost pojedinca. Među različitim vrstama demencije, Alzheimerova bolest se ističe kao najčešća.

Rizik od demencije raste s godinama, pri čemu jedan od 14 starijih od 65 godina i jedan od šest starijih od 80 godina pokazuju simptome, uključujući gubitak pamćenja, teškoće u govoru i usporeno kretanje. Trenutno nema lijeka, ali možete napraviti jednostavne promjene kako biste smanjili rizik. 

Čuvajte svoje uši

Prema Kraljevskom nacionalnom institutu za gluhe osobe, oni s gubitkom sluha u srednjim godinama  mogu biti do pet puta skloniji razvoju demencije.

Ako ne možete razgovarati s nekim udaljenim dva metra bez da morate vikati, tada su nivoi pozadinske buke "opasno visoke". Ako buka oštećuje vaše uši, savjetuje se da izađete iz tog prostora i koristite čepiće za uši u bučnim situacijama.

Zaplešite

Nije tajna da je ostati aktivan ključno za održavanje zdravog tijela i uma, ali možete zaboraviti na traku za trčanje i umjesto toga zaplesati.

"Istraživanja sugerišu da tri aspekta plesa mogu smanjiti rizik od blagog kognitivnog oštećenja koje može dovesti do demencije", kaže psiholog Peter Lovatt.

"Učenje pokreta i reagovanje na promjenjive ritmove također koristi područja mozga odgovorna za razmišljanje i rješavanje problema, što dovodi do povećane aktivacije mozga. Osim toga, društvena interakcija može štititi od demencije", dodaje.

Dobro se naspavajte

Dobar san poboljšava funkciju mozga. "San je potreban za detoksikaciju mozga i organizaciju pamćenja i drugih kognitivnih funkcija", kaže stručnjakinja za san dr. Nerina Ramlakhan.

Apneja tokom spavanja - kad disanje prestaje i ponovo počinje dok ste van svijesti - smanjuje količinu kisika koja doseže vaš mozak i predstavlja još jedan rizik za rano kognitivno pogoršanje.

Svjež zrak

Istraživanja pokazuju da onečišćenje zraka može povećati rizik od demencije.

"Hodanje, vožnja bicikla ili korištenje javnog prijevoza pomoći će poboljšati kvalitetu zraka u vašoj zajednici, ali također možete donositi odluke za čišći zrak kod kuće", rekla je Larissa Lockwood, direktorica za čisti zrak.

Možete uključiti ispušne ventilatore prilikom kuhanja ili čišćenja i izbjegavati korištenje peći na drva.

Odite u šetnju

Izlazak na zrak jedna je od najjednostavnijih stvari koje možete učiniti kako biste podržali svoje tijelo i mozak.

"Hodanje poboljšava kognitivno blagostanje povećavajući protok krvi i potičući rast neurona u mozgu, smanjujući rizik od razvoja demencije za otprilike 30 posto", kaže doktorica Suzanne Bartlett Hackenmiller.

Također uključite mikro-šetnje. Na primjer, sljedeći put kad ustanete da biste skuhali čaj, prođite dužim putem i napravite krug oko vrta dok voda vrije ili počnite ostavljati svoj telefon na drugoj strani kuće, tako da morate dulje šetati do njega da biste ga provjerili.