Ljeti se stanje pogoršava

Prevencija i liječenje atletskog stopala: Savjeti stručnjaka

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Prevencija i liječenje atletskog stopala: Savjeti stručnjaka
Foto: Ilustracija

Osim što trebamo štititi kožu od sunčevih zraka, tijekom ljeta trebamo voditi računa i o stopalima. To je zato što ovaj dio tijela može postati sklon gljivičnim infekcijama.

Atletsko stopalo

Doktorica opće prakse Nisa Aslam, upozorila je ljude kako trebaju biti svjesni zdravstvenih stanja koje uzrokuju gljivice koje rastu u toplim i vlažnim uvjetima.

Atletsko stopalo može uzrokovati niz različitih simptoma kao što su intenzivan svrabež, plikovi na koži, ispucala ili oljuštena koža i crvenilo.

„Iako je ime dobilo po svojoj rasprostranjenosti među sportašima koji dijele prljave podove u svlačionicama, zapravo ne se morate baviti sportom da biste dobili atletsko stopalo. Stanje napreduje u vlažnim i toplim okruženjima, kao što su cipele i čarape u kojima se stopalo znoji“, rekla je doktorica.

Aslam ističe kako se infekcija širi i opstaje zahvaljujući potrošnji keratina, vrste proteina koji se nalazi u kosi, koži i noktima. Atletsko stopalo je veoma zarazno i može se proširiti na druge dijelove tijela, prenosi Danas.

Stanje se pogrošava ako hodamo bosi

„Češće je kod onih koji provode puno vremena bosi na javnim mjestima, kao i kod onih koji imaju oštećenu kožu, možda zbog ekcema ili psorijaze“, kaže Aslam.

Stanje se uglavnom pogoršava ljeti, jer su mnogi bosi, ali i zbog pojačanog znojenja.

Zbog toga Alam savjetuje korištenje antifungalnih krema ili masti, proizvoda koji sadrže klotrimazol, mikonazol, terbinafin ili tolnaftat.

Mast ili kremu bi trebali nanijeti na zahvaćeno područje dva puta dnevno. Također, korisno je da stopala budu suha.