Budite oprezni

Previše soli u hrani može dovesti do raka želuca

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Previše soli u hrani može dovesti do raka želuca
Foto: Ilustracija

U svijetu gdje je hrana često sinonim za uživanje, so igra ključnu ulogu u oblikovanju naših najdražih ukusa. Međutim, nedavna studija Univerziteta u Beču baca svjetlo na tamnu stranu svakodnevnog unošenja ove supstance.

Kuhinjska so je, u umjerenim količinama, neophodna i značajna za ljudsko zdravlje, jer ima važnu ulogu u biohemijskim procesima u organizmu. Zbog prekomjernog konzumiranja, međutim, so postaje opasnost za čovjeka.

Istraživanje pokazuje da osobe koje redovno dodaju višak soli u svoju hranu imaju za 41 odsto veći rizik od razvoja raka želuca.

Na listi najčešćih vrsta raka u svijetu, rak želuca zauzima peto mjesto. Rizik od ove tumorske bolesti raste sa godinama, a najnovije statistike pokazuju zabrinjavajući porast incidencije raka želuca kod odraslih osoba mlađih od 50 godina. Iako se rak želuca češće javlja kod muškaraca, žene, takođe, nisu imune na ovu opasnost.

Faktori rizika za rak želuca uključuju konzumaciju duvana i alkohola, infekciju bakterijom Helikobakter pilori i prekomjernu tjelesnu težinu. Međutim, nedavna istraživanja su dodala još jedan faktor – unos soli. Rezultati studija pokazuju da ljudi koji često dosoljuju hranu, imaju oko 40 odsto veću vjerovatnoću da obole od raka želuca, od onih koji svoju hranu dodatno ne sole.

Oštećenje sluzokože i hipertenzija zbog soli

Veza između soli i raka želuca može se objasniti na nekoliko načina. Prekomjerna količina soli u hrani može da izazove oštećenje sluznice želuca, što može da poveća rizik od razvoja tumora. Visok unos soli, takođe, može dovesti do hipertenzije (povišenog krvnog pritiska), što, dalje, može da doprinese razvoju raka želuca.

Iako je so važna, treba je konzumirati umjereno. Preporučuje se smanjenje unosa soli u ishrani i korišćenje alternativa, poput začina, biljaka i limuna, kako bi se hrana obogatila ukusom, a rizik od raka želuca smanjio.

Zdrava ishrana, redovna fizička aktivnost i izbjegavanje štetnih navika mogu da doprinesu prevenciji ove ozbiljne bolesti.

Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) preporučuje ograničenje unosa natrijuma na ne više od 2,300 miligrama dnevno, što je ekvivalent jedne kašičice stone soli. Ipak, prosječan Amerikanac konzumira oko 3,400 miligrama dnevno, premašujući preporučene vrijednosti.

Ova statistika je alarmantna, s obzirom na to da samo jedna kesica pileće supe može sadržavati skoro polovinu dnevno preporučene količine.

Simptomi raka želuca

Simptomi maligne bolesti želuca često su suptilni i lako se mogu zanemariti. Nadutost, gasovi i nelagodnost u stomaku su česti, a rana dijagnoza je ključna za preživljavanje.

Rano otkriveni rak želuca ima visoku stopu preživljavanja, dok se ta stopa drastično smanjuje ako se bolest proširi.

Istraživači sa Univerziteta u Beču, predvođeni nutricionistkinjom Selmom Kronstajner-Gicevic, željeli su da podignu svijest o ovom problemu. Njihova opservaciona studija, koja je analizirala podatke iz "Biobank baze" Velike Britanije, pokazala je da čak i nakon eliminisanja drugih faktora rizika, kao što su starost i socioekonomski status, prekomjerni unos soli ostaje značajan faktor koji povećava rizik od malignog oboljenje želuca.

Sa oko 26,890 novih slučajeva raka želuca koji se očekuju u Americi u 2024. godini, važnost ove poruke je jasna: prepoznavanje ranih simptoma i smanjenje unosa soli mogu biti ključni koraci u prevenciji ove opake bolesti, prenosi NN.