Bitan faktor

Problemi s koncentracijom? Možda je uzrok nedostatak REM faze sna

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Problemi s koncentracijom? Možda je uzrok nedostatak REM faze sna
Foto: Ilustracija

Ako primijetite da vam se koncentracija pogoršava ili se osjećate umorno i iscrpljeno, to bi moglo biti povezano s nedostatkom REM faze sna, upozorava stručnjakinja za spavanje Rosey Davidson.

Zašto je REM faza sna ključna?

REM (Rapid Eye Movement) faza sna je jedna od pet faza spavanja i javlja se kasnije tokom noći, kada je naš mozak posebno aktivan. Ova faza sna igra ključnu ulogu u održavanju mentalnog zdravlja i funkcionalnosti.

Rosey Davidson objašnjava da hronični nedostatak sna, a posebno nedostatak REM faze, može ozbiljno uticati na pamćenje, donošenje odluka i raspoloženje. Dugotrajni problemi sa snom također mogu povećati rizik od mentalnih poremećaja kao što su depresija i anksioznost, a mogu uzrokovati i fizičke bolesti.

@drrachelbarr Waking at 5:00 am: Night Owl & Morning Lark Genetics 😴✨// Use RACHELNEURO for 40% off CircleDNA Testing // #neuroscience #science #ciencia #neurociencia #brainhealth #mentalhealth ♬ original sound - DrRachelBarr

Prednosti kvalitetnog sna

Prema Davidson, kvalitetan san ima brojne prednosti za mozak. Poboljšava pamćenje, reguliše raspoloženje i podržava opće mentalno zdravlje. Također, tokom spavanja, mozak se oslobađa od toksina koji se nakupljaju tokom budnosti. Konkretno, REM faza pomaže u uklanjanju beta-amiloida, proteina koji je povezan s Alzheimerovom bolesti.

Davidson naglašava kako je važno slušati vlastito tijelo i ne pokušavati se boriti protiv svoje biologije. Pridržavanje zdravih navika spavanja ključno je za postizanje kvalitetnog sna i očuvanje mentalnog zdravlja.

Ako sumnjate na probleme s fazama sna, obratite se stručnjaku. Pravilan san je ključan za dobrobit vašeg tijela i uma.