Bezglutenski proizvodi sve su brojniji na policama radnji uz dijetetske i bioproizvode, ali moguće je da uopšte nisu bolji za zdravlje, navodi se u studiji objavljenoj u mjesečnom časopisu '60 miliona potrošača'.
Časopis, koji je uporedio deklaracije glutenskih i bezglutenskih proizvoda u svakodnevnoj hrani: tjesteninama, špagetama, picama, hljebu i kolačima, otkriva da proizvodi bez glutena zapravo sadrže manje vlakana i proteina nego što ih ima u tradicionalnim proizvodima.
Tako 100 grama običnog hljeba sadrži 8,3 grama proteina, a ista količina bezglutenskog hljeba tek 2,6 grama.
Konstatovali su i da se u pojedina tijesta bez glutena dodaju aditivi kao što su E464 i E330 radi očuvanja elasticiteta proizvoda koji je lišen pšeničnog brašna i skroba, a aditive je svakako bolje izbjegavati.
Konačno, bezglutenski proizvodi sistematski su dva do četiri puta skuplji od klasičnih i taj podatak nije zanemarljiv.
Studija objavljena u časopisu savjetuje potrošačima 'da ne podliježu modi koja zapravo prazni njihov novčanik', rekao je za France Info Tomas Lorens, glavni urednik časopisa.