Zdravlje

Promjene na prstima koje mogu biti znak srčanih problema

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Promjene na prstima koje mogu biti znak srčanih problema

Naši prsti mogu nam reći mnogo toga o našem zdravlju, objašnjavaju doktori. Upravo zato upozoravaju da reagiramo na bilo kakve neobične promjene jer bi one mogle ukazivati na određene zdravstvene probleme i bolesti. Iako problemi s prstima mogu biti česti zbog naprezanja, ozljeda ili vježbanja, ponekad znaju biti pokazatelj opasnih stanja, uključujući i probleme sa srcem, donosi Mirror.

Kvržice na prstima

Kvržice na prstima ili takozvani Oslerovi čvorići mogli bi biti znak problema sa zdravljem srca, upozoravaju doktori. Oni tvrde da, ako primijetimo crvene ili ljubičaste kvržice na prstima koje su pritom bolne, to može ukazivati na endokarditis. Riječ je o mikrobnoj infekciji unutrašnje površine srca (endokarda) koja može biti vrlo opasna, pa i smrtonosna.

Blijeda ili plavičasta boja prstiju

U slučaju da nam prsti odjednom postanu blijedi ili poprime plavičastu boju, to bi mogao biti znak Raynaudove bolesti. Ona se definiše kao stezanje arteriola (malih arterijskih krvnih žila), a najčešće se javlja upravo na prstima ruke.

Zavijeni nokti

Naši nokti često su među prvima pokazatelji da nešto nije u redu sa zdravljem našeg organizma. Kako objašnjavaju doktorii, uvrnuti ili zavijeni nokti prema unutra tako bi mogli ukazivati na bolesti srca i krvožilnog sustava.

Crvenilo kod korijena nokta

Pojava crvenila u blizini samog korijena nokta, a da pritom nismo pretrpjeli nikakvu drugu traumu ili ozljedu, može ukazivati na srčane bolesti. Ova se pojava uglavnom pojavljuje jer je došlo do poremećaja u dotoku krvi u srce, a to je ujedno i jedan od glavnih uzroka srčanog udara, prenosi Index.hr.

(Čuvajzdravlje.ba)