Zdravlje

Putnička dijareja – šta treba znati i kako se zaštiti?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Putnička dijareja – šta treba znati i kako se zaštiti?

„Nisam veliki kuhar i nisam veliki umjetnik, ali volim umjetnost i volim hranu, te sam zato perfektan putnik.“ Michael Palin

Koliko god se radovali zasluženom godišnjem odmoru i odlasku na ljetovanje, trebamo znati da sva putovanja sa sobom nose veći ili manji zdravstveni rizik. Pored putne mučnine putnička dijareja (proljev) je najčešći zdravstveni problem koji se može javiti u toku putovanja. Iako je u većini slučajeva bezopasna, putnička dijareja može nam pokvariti odmor. Svake godine od 20% do 50% međunarodnih putnika (procjenjuje se na oko 10 miliona ljudi) dobije proljev na putovanjima, obično tokom prve sedmice. Proljev se može pojaviti bilo kada, čak i nakon povratka s putovanja. Uobičajeni simptomi uključuju: nagli početak, povećana učestalost, količina stolice, promijenjena konzistencija stolice a može biti praćeno mučninom i/ili povraćanjem,grčevima, napuhnutošći, povišenom tjelesnom temperaturom i općom slabošću.

Putnička apoteka –koje lijekove ponijeti na put

Pored lijekova za bolove, povišenu temepraturu, alergiju i protiv putne mučnine, svoje mjesto u putnoj apoteci trebao bi pronaći i Enterofuryl STOP®.

Enterofuryl STOP® (nifuroksazid) namjenjen je liječenju akutnih proljeva među koje spada i putnički proljev. Enterofury STOP® brzo eliminiše štetne uzročnike proljeva, a pri tome ne narušava normalnu mirkofloru crijeva. Djeluje lokalno, u crijevima, te ne uzrokuje sistemske neželjene efekte. U odnosu na probiotike koji se često koriste u prevenciji i/ili liječenju akutnih proljeva, Enterofuryl STOP® osigurava: dva puta brže djelovanje (< 48 sati), dva puta veću efikasnost (manji broj neformiranih stolica), manji rizik od nastanka dehidracije (gubitka tečnost) i  dva puta kraće trajanje proljeva, što ga čini logičanim izborom u liječenju akutnih proljeva. Enterofuryl STOP® je namjenjen odraslim osobama i djeci uzrasta 15 i više godina, a dostupan je u svim apotekama bez ljekarskog recepta.