Zdravlje

Riješite se bolova u vratu i ramenima

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Riješite se bolova u vratu i ramenima

Zbog spavanja u napravilnom položaju može doći do bolova u vratu i ramenima. Lijekovi trenutno ublažavaju bol, ali joga sprječava daljnje naprezanje mišića.

Vježbanje joge svaki dan ključno je za fleksibilnost tijela i sprječavanja grčeva i bolova, piše Times of India.com. 

Pravilan način spavanja

Za vrat i ramena najbolje je spavanje na leđima ili na boku. Preporučuje se koristiti ravni jastuk za glavu i jastuk za vrat.

Najbolje je izbjegavati visoke jastuke jer dolazi do naprezanja vrata što onda izaziva bol.

Joga poze za bolove u vratu i ramenina

“Mačka-krava” poza

Postavite tijelo u položaj mačke. Ramena trebaju biti u ravnini s rukama, a koljena u ravnini s kukovima. Udahnite tako da podignete glavu prema gore, a trbuh spustite prema dolje.

Zatim izdahnite spuštajući glavu prema prsima, a leđa uzdignite prema gore. Ponovite nekoliko puta. Ovom pozom istežu se vrat i ramena.

Uspravno stajanje i savijanje poza

Stanite uspravno te udahnite podižući ruke. Dok izdišete nagnite se prema naprijed i uvucite trbuh. Ruke stavite na pod i opustite glavu. Nekoliko sekundi zadržite taj položaj pa se lagano vratite u uspravnu pozu.

Pomoću ove poze oslobađaju se tenzije u vratu, ramenima i kralježnjici.

Poza sfinge

Lezite na trbuh i ispružite ruke prema naprijed s dlanovima prema dolje. Dok udišete lagano podignite glavu, prsa i trbuh. Zadržite nekoliko trenutaka pa opustite tijelo. Poza sfinge očvršćuje kralježnicu i vrat.

Poza djeteta

Sjednite na pete, nagnite se prema naprijed i stavite čelo na podlogu. Istegnite ruke prema naprijed s dlanovima prema dolje. Prislonite prsa na bedra. Zadržite nekoliko sekundi.

Ova poza opušta leđa i kralježnicu i smanjuje stres u ramenima.

(n1)