Zdravlje

Rižina voda kao prirodan lijek

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Rižina voda kao prirodan lijek
Više energije, zdravija koža i sjajna kosa, samo su neke od blagodati koje će vam pružiti ovaj stari azijski recept, koji postaje sve popularniji u modernim zapadnim civilizacijama. Zdrav organizam, lijepo tijelo i kožu postići ćete uz jednostavan sastojak, a to je rižina voda.

1. Odličan je izvor energije
Rižina voda je bogata ugljenim hidratima, zato je odličan izvor energije. Tijelo može lako proizvesti mnogo energije, koristeći ugljene hidrate. Popijte čašu rižine vode ujutro i nikada se nećete osjetiti umorno ili slabo.

2. Spriječava konstipaciju
Rižina voda sadrži dosta vlakana i olakšava rad crijeva. Takođe, skrob stimuliše rast korisnih bakterija u stomaku koje poboljšavaju rad crijeva.

3. Spriječava dehidrataciju
Na vrućem danu, rižina voda je odlično osvježenje. Ljeti tijelo ima tendenciju da gubi više vode i soli kroz znoj. Rižina voda može dopuniti izgubljene nutrijente i smanjiti rizik od dehidratacije.

4. Predstavlja domaći lijek protiv gripe
Može se koristiti kao lijek za grip i groznicu, zato što sprečava gubitak vode koje nastaje zbog povećane temperature i eventualno povraćanja. Ubrzava proces oporavka organizma.

5. Koristi se za liječenje dijareje
Rižina voda je dokazani domaći lijek sa kojim se može liječiti dijareja, ne samo kod odraslih, već i kod malih beba. Bebe su sklonije bolestima kao što je dijareja koja, ako se ne rješava na vrijeme, može dovesti do dehidratacije. Takođe je dokazano da rižina voda efikasna u kontrolisanju dijareje jer povećava gustinu stolice i tako redukuje ovaj problem.

6. Spriječava razvijanje kancera
Svakodnevnim konzumiranjem rižine vode, smanjuete rizik od dobijanja kancera. Ovo je jedna od najvećih prednosti ove čarobne vode.

7. Spriječava Alchajmerovu bolest
Istraživanja ovo još nisu potvrdila, ali postoje neki izvori koji kažu da kuhana rižina voda ima mogućnost da spriječi razvijanje Alchajmerove bolesti.

8. Može biti zaštita od sunca
Rižina voda sadrži supstancu orizanol, koja štiti kožu od uticaja štetnih UV zraka. Možete je koristiti tako što ćete je piti ili nanositi na kožu.

Kako pripremiti rižinu vodu: Rižu prije kuhanja stavite u sito i pustite hladnu vodu da je isperete od herbicida i drugih hemikalija. Kada se voda izbistri, stavite je u lonac sa hladnom vodom i ostavite da se kuha dok ne prebaci “prvi ključ”. Potom rižu procijedite, a vodu koju ste dobili možete koristiti!