Uvriježeno je mišljenje da su pahuljice u kombinaciji s voćem ili jogurtom ili integralni tost s povrćem najzdravije opcije za doručak. No, ne slažu se svi stručnjaci s tim.
Za razliku od raznih pahuljica i tosta jaja su ukusna, bogata proteinima te čak pomažu u održavanju ili smanjenju kilograma.
Ovo je sedam glavnih razloga koje stručnjaci ističu zašto bismo trebali doručkovati jaja.
Duže osjećate sitost
Proteini i masnoće u jajima održat će nivo energije na visini, a istovremeno ćete se duži period vremena osjećati sito u poređenju s tostom ili pahuljicama.
Pomažu kod gubitka kilograma
Ovo je još jedan dobra posljedica produženog osjećaja sitosti. Istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu jaja za doručak, imaju veće šanse smršavjeti od onih koji za doručak jedu peciva.
Sjajan su izvor proteina
Jaja se smatraju jednim od najboljih izvora proteina, odnosno, bjelančevina. To znači da sadrže sve esencijalne aminokiseline koje moramo dobiti iz ishrane. Stručnjaci preporučuju najmanje jedno jaje dnevno za uravnoteženu ishranu.
Jeftina su
U poređenju s drugom hranom bogatom bjelančevinama, poput mesa, jaja su puno jeftinija i pristupačnija. Osim toga, pripremaju se također vrlo brzo.
Pomažu u razvoju mozga i pamćenja
Jaja sadrže kolin, nutrijent koji igra važnu ulogu u razvoju mozga i jačanju memorije te tako smanjuje šanse za razvoj Alzheimerove bolesti. Veže se i uz poboljšanje koncentracije.
Čuvaju vid
Dva antioksidansa u jajima, zeaksantin i lutein, čuvaju oči od utjecaja UV zračenja, ali i smanjuju rizik od nastanka očne mrene, piše Cookist.
(Cuvajzdravlje.ba)