Obratite pažnju

Sedam zdravstvenih problema koje treptanje može otkriti

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Sedam zdravstvenih problema koje treptanje može otkriti
Foto: Ilustracija

Učestalosti treptanja mogla bi otkriti ozbiljne zdravstvene probleme, kažu stručnjaci.

Prosjek je jedan treptaj svakih tri do pet sekundi, što pomaže održavanju očiju vlažnima i čistima. No, nepravilnosti u ritmu treptanja mogu biti znak različitih zdravstvenih problema, od alergija do ozbiljnih neuroloških stanja.

Parkinsonova bolest

Istraživanja pokazuju da brzina treptanja odražava nivo dopamina u mozgu. Osobe s Parkinsonovom bolesti, koja je povezana s nedostatkom dopamina, mogu imati sporije treptanje i drhtanje ruku.

Gravesova bolest

Rjeđe treptanje može ukazivati na Gravesovu bolest, autoimuni poremećaj koji uzrokuje prekomjernu proizvodnju hormona štitnjače. Osim ubrzanog metabolizma, ovo stanje može izazvati i probleme s očima, poput izbočenih jabučica, što dovodi do manjeg treptanja.

Moždani udari i povrede glave

Neurološka stanja poput moždanog udara mogu usporiti treptanje zbog oštećenja živaca ili mišića kapka. Isto tako, sporije treptanje povezano je i s povredama glave kod sportaša.

Sjogrenov sindrom

Pretjerano treptanje može biti znak umora kod suhog oka, što je karakteristično za Sjogrenov sindrom, autoimunu bolest koja uzrokuje suhoću očiju i usta.

Alergije i infekcije

Alergijska reakcija na polen, grinje ili šminku može uzrokovati pojačano treptanje zbog oslobađanja histamina u očima, što izaziva crvenilo, svrbež i peckanje.

Touretteov sindrom

Učestalo treptanje može biti i simptom motoričkog tika povezanog s Touretteovim sindromom, neurološkim poremećajem koji uzrokuje nekontrolirane tikove, uključujući pretjerano treptanje.