Doktori objašnjavaju kako glavobolja može biti potaknuta različitim uzročnicima poput nedostatka sna, stresa ili naglih vremenskih promjena, ali i određenim namirnicama, prenosi Everyday Health.
U slučaju da nam se glavobolja često javlja usred ili nedugo nakon jela, postoji velika vjerovatnost da je ona izazvana upravo konzumacijom određenih namirnica. Evo koje su to namirnice:
- čokolada
- crno vino i ostala alkoholna pića
- kafa
- zreli sirevi
- mesne prerađevine
- umjetni zaslađivači.
Kako objašnjavaju stručnjaci, ove namirnice u sebi sadrže određene spojeve koji mogu biti okidač za glavobolje, a nerijetko migrene. Iako je umjereno uživanje u njima sasvim u redu, ako pretjeramo s njihovom konzumacijom, mogli bismo se suočiti s neugodnim bolovima, prenosi Index.hr.
(Čuvajzdravlje.ba)
Zaboravite muziku i šumove
Tajna dubokog sna: Zašto vam noćna tišina zaista treba?
Kako ojačati imunitet?
Ovo su namirnice koje pomažu tijelu da se brani od bolesti
njemački stručnjaci
Ne pomažu vam sirupi protiv kašlja? Ovo je prirodni lijek
Doktori izvjestili