Zdravlje

Sezona prehlada i gripe počinje

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Sezona prehlada i gripe počinje

Kako liječiti prehladu i gripu?

Rhinostop® ublažava simptome pehlade i grupe

Virusne infekcije organa za disanje su najčešće bolesti u ljudskoj populaciji. Virusi su uzročnici prehlade, gripe, većine grlobolja, upale sinusa i kašlja. Navedene bolesti su najčešći razlog posjete ljekaru porodične medicine, izostanka s posla ili s nastave. Prehlada i gripa u narodu je sinonim za isto oboljenje, ali se  zapravo razlikuju prema uzročniku, kliničkoj slici, mogućem ishodu i komplikacijama.

Kako razlikovati prehladu i gripu?

Prehlada je infekcija organa za disanje koju karakterišu curenje iz nosa ili začepljenost nosa i otežano disanje kroz nos, kihanje, kašalj, grlobolja i glavobolja. Povišena tjelesna temperatura se može javiti, ali ona u pravilu nije veća od 38 °C. Možemo reći da prehladu prate jače izraženi lokalni simptomi uz slabije izražene opšte simptome. Postoji preko 200 serotipova virusa koji mogu uzrokovati prehladu, a imunitet koji organizam stekne pri kontaktu s jednom vrstom, ne štiti organizam od druge vrste. Zbog toga se često dešava da za vrijeme jedne sezone bolujemo od prehlade više puta. Djeca češće obolijevaju zbog slabije razvijenog odbrambenog sistema i bliskog kontakta s drugom djecom u školi ili vrtiću, što pogoduje lakom širenju virusa. Simptomi traju od 5 do 7 dana.

Gripa je takođe virusna infekcija organa za disanje koju karakterišu teža klinička slika i jače izraženi opšti simptomi, kao što su: povišena tjelesna  temperatura preko 38 °C praćena groznicom, bolovi u mišićima i zglobovima, umor  i opšta slabost. Opšti simptomi mogu biti praćeni glavoboljom, grloboljom, kašljem ili otežanim disanjem. Simptomi gripe traju 7 do 10 dana, a kašalj može potrajati znatno duže. Komplikacije u vidu gnojne upale grla ili virusne upale pluća mogu se javiti kod osoba sa izrazito oslabljenim imunitetom ili osoba sa nekim hroničnim oboljenjem kao što su srčani bolesnici, bolesnici sa zloćudnom bolešću, pa se ovim rizičnim populacijama savjetuje pravovremena vakcinacija.

Antibiotici ne pomažu kod prehlade i gripe!

Specifična terapija protiv prehlade i gripe ne postoji, a terapijskim mjerama nastoji se olakšati pojedine simptome.

Stanje odbrambenog sistema organizma presudan je faktor u očuvanju zdravlja organizma, te se njegovo jačanje savjetuje kao efikasna preventivna mjera protiv prehlade i gripe.

Rhinostop® je kombinacija paracetamola, pseudoefedrina i hlorfenamina, dostupna u obliku sirupa i tableta. Aktivne komponente u sastavu ovog proizvoda se međusobno nadopunjuju u djelovanju protiv neugodnih simptoma prehlade i gripe, što za pacijente predstavlja posebnu pogodnost jer ne moraju uzimati više različitih proizvoda koji svojim djelovanjem otklanjaju samo jedan simptom.  Paracetamol je analgetik i antipiretik koji svojim djelovanjem snižava povišenu tjelesnu temperaturu, otklanja glavobolju i bolove u mišićima i zglobovima. Pseudoefedrin smanjuje otok sluznice disajnih puteva, poboljšava njihovu prohodnost, te smanjuje stvaranje prekomjernog sekreta u nosu i sinusima.  Hlorfenamin je antihistaminik koji smanjuje otok sluznice nosa, te smanjuje šmrcanje, pritisak u sinusima, suzenje i kašalj. Rhinostop® je dostupan u svim apotekama bez ljekarskog recepta u obliku sirupa za djecu stariju od 6 godina i tableta za odrasle.