Zdravlje

Sezonsko voće koje bi trebalo da bude na zimskom meniju

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Sezonsko voće koje bi trebalo da bude na zimskom meniju

Otjerajte viruse uz pomoć ovih namirnici i uživajte u voću tokom zimskih dana.

Kivi

Zimi u Italiji i drugim zemljama južne Evrope započinje sezona kivija, pa slobodno kupite korpice sa kivijem proizvedene u tim dijelovima u narednim mjesecima. Samo jedan kivi sadrži dnevnu dozu vitamina C (štitimo se od prehlade!). Ovo voće takođe sadrži kalijum, folnu kiselinu, vitamine K i E. Dodajte kivi u posudu za jogurt i savršena užina je spremna.

Mandarine

Samo miris citrusnog ulja u kori ima blagotvorno dejstvo na nervni sistem, djeluje kao prirodna aromaterapija. Mandarine sadrže vitamin A, koji odlično funkcioniše za održavanje ljepote kože i noktiju, kao i vitamine B (posebno B6), koji su odgovorni za dobro raspoloženje. A folna kiselina će se pobrinuti za pravilan hormonski balans. Konzumirajte najmanje 400 grama dnevno.

Kruške

Kruška pomaže u održavanju koncentracije i performansi, čineći je savršenom grickalicom tokom zime. Kruške sadrže vitamine A, B1, B2, C i E, folnu kiselinu, jod, cink, bakar, fosfor i kalcijum, gvožđe. Ako ste se umorili od sirovih, pokušajte da za večeru napravite kruške u crvenom vinu.

Nar

Poboljšava formulu krvi, što je posebno važno za oporavak od zimskih prehlada, i jača krvne sudove. Nar sadrži moćan koktel vitamina C, P, B6 i B12. Da biste održali zdrav imunološki sistem, svakodnevno pijte čašu soka od nara, a sjeme ovog voća dodajte u zelene salate.

Japanska jabuka – kaki

Pored vesele boje koja trenutno podiže raspoloženje, kaki sadrži vitamin PP koji je odgovoran za proizvodnju serotonina, bori se protiv depresije i ublažava umor. Pored toga, sadrži puno beta-karotena (vitamin A), kao i korisne biljne šećere koji ne utiču na figuru, ali normalizuju krvni pritisak. Jedite je umjesto deserta poslije večere.

(Cuvajzdravlje.ba)