Zdravlje

Simptomi bolesti koje se smatraju tihim ubicama mogu se uočiti na stopalima

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Simptomi bolesti koje se smatraju tihim ubicama mogu se uočiti na stopalima

Stopala nas mogu upozoriti na ozbiljne probleme, upozorili su doktori za Express. Štaviše, na stopalima možemo uočiti simptome dviju bolesti koje se nazivaju tihim ubicama.

Srčane bolesti

Svako stopalo sastoji se od 26 kostiju, 30 zglobova i više od 100 mišića, a dom je i mnogih krvnih žila kojima nije potrebno puno da se začepe masnoćom.

Začepljene krvne žile su znak bolesti srca, a prepoznajemo ih po hladnim, bolnim, utrnutim ili otečenim stopalima. Znak bolesti srca mogu biti i zadebljani i lomljivi nokti.

Dijabetes

Znakovi dijabetesa na stopalima mogu biti nejasni i lako ih je zamijeniti za nešto drugo. Oni uključuju trnce ili bol, gubitak osjeta, ispucalu i suhu kožu i rane koje ne zacjeljuju, gljivične infekcije (uključujući žute zadebljane nokte) i atletsko stopalo.

Bolesti srca i dijabetes nisu jedini zdravstveni problemi povezani s promjenama na stopalima. Doktoru bismo se trebali obratiti i ako ne možemo hodati ili opteretiti stopalo, ako osjećamo bol ili oticanje stopala koje ne prolazi ili ako uočimo promjene u obliku stopala i gubitak dlaka na nožnim prstima, prenosi Index.hr.

(Čuvajzdravlje.ba)