Poznata i kao katarakta

Siva mrena: Dijagnoza, simptomi i liječenje

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Siva mrena: Dijagnoza, simptomi i liječenje
Foto: Siva mrena

Siva mrena, poznata i kao katarakta, medicinski je termin koji opisuje zamućenje prirodne leće oka. To je vrlo česta pojava kod starijih osoba, ali može se javiti i kod mlađih, iako u manjoj mjeri. 

Simptomi sive mrene

Zamagljen vid

Osobe s kataraktom mogu primijetiti da im se vid postupno zamagljuje, kao da gledaju kroz mutno staklo.

Otežano noćno viđenje

Vid u sumrak ili noću može biti posebno otežan.

Povećana osjetljivost na svjetlo

Osobe s kataraktom mogu biti osjetljivije na svjetlost nego prije.

Promjene u percepciji boja

Boje mogu izgledati mutnije ili isprane.

Dijagnoza sive mrene

Dijagnoza se postavlja pregledom očiju od strane oftalmologa. Liječnik će provjeriti vid, pregledati leće pomoću posebnog svjetla te ocijeniti stupanj zamućenja. Ponekad se može zatražiti dodatno testiranje za potvrdu dijagnoze.

Liječenje sive mrene

Jedini učinkoviti tretman za kataraktu je hirurško uklanjanje zamućene leće i zamjena umjetnom lećom. Ova vrsta operacije je rutinska i obično se izvodi ambulantno, uz lokalnu anesteziju.

Fakoemulzifikacija

Tokom operacije, hirurg uklanja zamućenu leću koristeći ultrazvuk i zamjenjuje je umjetnom lećom, koja se trajno postavlja unutar oka.

Postoperativna njega

Nakon operacije, pacijent će morati slijediti upute oftalmologa o postoperativnoj njezi, koja obično uključuje korištenje kapi za oči radi sprječavanja infekcija i poticanja zacjeljivanja.

Prognoza i oporavak

Većina pacijenata doživljava poboljšanje vida nakon operacije sive mrene. Oporavak je obično brz i većina ljudi može nastaviti s normalnim aktivnostima u roku od nekoliko dana do sedmica, uz redovne kontrole kod oftalmologa.