Zdravlje

Sjemenke - liječe rane, sprečavaju rak, snizuju tlak i kolesterol

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Sjemenke - liječe rane, sprečavaju rak, snizuju tlak i kolesterol

Sjemenke su izvor života. Malokad razmišljamo o njima na taj način, no one su doista riznica minerala i vitamina te drugih supstanci prijeko potrebnih za zdravlje organizma.

Mnogo je sjemenki u ponudi kod nas, a još više na svjetskim stolovima. Svako podneblje ima svoj adut kad su u pitanju najzdravije sjemenke. U nas su tradicionalno najprisutnije sjemenke bundeve, koje štite od oksidacijskog stresa tj. od slobodnih radikala.

U nas je najrasprostranjeniji način konzumacije ovog sjemena u prženom obliku kada se nudi za grickanje, ali i kao karakterističan začin za razne umake, piše Ordinacija.

Mnogo je vrsta sjemenki, a neke od njih nisu još do kraja istražene, a neke nam jednostavno nisu dostupne. Temeljna karakteristika je sadržaj ulja koje je u pravilu bogato esencijalnim masnim kiselinama. Sjeme se koristi prženo ili kuhano, priprema se u obliku brašna i maslaca, ali i na brojne druge načine kao začin pa i osvježavajući napitak (aqua fresca).

Mljeveno sjeme može se dodati u smoothie ili u razne pečene proizvode, primjerice peciva. Zbog visokog sadržaja ulja, sjeme spada u visoko kaloričnu hranu, na primjer, sjeme sezama sadrži 565 kcal/100 g. Baš zbog toga ga valja jesti u manjim količinama.

Iako svako ima svoje nutritivne vrijednosti, prema mišljenju našeg sugovornika među pet najvrednijih na prvom mjestu je sjeme chia. Ono spada u sam vrh namirnica superbogatih vrijednim hranjivim tvarima, a slijede ga sjeme konoplje, laneno, sjeme sezama te sjeme bundeve. Chia je biljka iz Meksika i Gvatemale, ali i drugih tropskih krajeva svijeta.

Vlakana ima 10 puta više od riže, štiti od bolova u zglobovima, pomaže kod skidanje suvišnih kilograma te štiti od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Chia sjemenke vrlo su rijetka namirnica koja sadrži gotovo idealan omjer omega-6 (alfa-linolenska) i omega-3 masnih kiselina. Ne sadrži gluten pa je odlično za bolesnike od celijakije. Ono što je manje poznato jest da sjeme konoplje sadrži globuline (edistin) koji su važni u imunoprofilaksi nekih, pa i težih bolesti, kao što je TBC. Istraživanje je pokazalo da kod pokusnih životinja laneno sjeme može blokirati rast tumorskih stanica, a može reducirati njegovu pojavu kod ljudi. Sezamin iz sjemena sezama ima blagotvorno djelovanje jer sprečava oksidacijsko oštećenje jetre. Sjeme sezama ima najveći sadržaj fitosterola od svih vrsta sjemena, koji imaju gotovo identičnu kemijsku strukturu kao kolesterol pa u prehrani reducira sadržaj kolesterola koji potječe iz namirnica animalnog podrijetla. Posljedica toga je smanjenje pojavnosti raka.

CHIA SJEME

Sjeme ove biljke sadrži 2,5 puta više proteina od graha, 3 puta više antioksidansa od borovnice, željeza 3 puta više od špinata, magnezija 15 puta više nego brokula, C vitamina 7 puta više nego naranča, omega-3 masnih kiselina 8 puta više od lososa.

SJEME KONOPLJE

To je hrana za preživljavanje. Pomaže imunosustav i kod teških bolesti (TBC), ubrzava zarastanje rana nakon teških operativnih zahvata, odlično je za srce i žile - idealan omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina (3:1)

LANENO SJEME

Zaustavlja porast krvnog tlaka, reducira apetit. Sadržaj fitoestrogena stabilizira hormonalnu ravnotežu, a visok sadržaj vlakana spušta razinu kolesterola u krvi. Kao lijek ovo je sjeme preporučivao i Hipokrat.

SJEME SEZAMA

Sadrži kalcija više nego mlijeko, mangana i bakra, cinka i vitamina B-1. Sezamin i sezamolin iz skupine lignana snizuju kolesterol i tlak. Bogatstvo vitamina E stimulira produkciju muških spolnih hormona. Sezamin ima blagotvorno djelovanje jer sprečava oksidacijsko oštećenje jetre.

Pogledajte u kojim se sve receptima može isprobati sjeme konoplje, te pročitajte u čemu vam može pomoći svakodnevno grickanje orašastih plodova.