Česta kožna promjena

Solarna keratoza: Povezanost s rakom kože i važnost ranog otkrivanja

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Solarna keratoza: Povezanost s rakom kože i važnost ranog otkrivanja
Foto: Ilustracija

Solarna keratoza je česta kožna promjena uzrokovana dugotrajnim izlaganjem kože sunčevom zračenju. Ova stanje često se javlja kod osoba svjetle puti koje su imale ponavljajuće izlaganje suncu tokom godina, bez adekvatne zaštite.

Sunčeve UV zrake oštećuju kožu i uzrokuju akumulaciju abnormalnih ćelija, što dovodi do pojave solarnih keratoza. Ova stanja manifestuju se kao male, grubo-zrnate mrlje ili lezije na koži, obično na dijelovima tijela izloženim suncu poput lica, vrata, ruku i leđa.

Rizici i komplikacije

Iako većina slučajeva solarnih keratoza ostaje benigna, postoji značajan rizik da se ove promjene mogu razviti u ozbiljnije oblike raka kože, kao što su skvamozni karcinom ili bazalni karcinom. Što su solarne keratoze brojnije i duže prisutne, to je veći rizik od transformacije u maligni tumor.

Važnost rane dijagnoze i liječenja

Pravovremeno prepoznavanje i liječenje solarnih keratoza ključno je za sprečavanje komplikacija. Dermatolozi preporučuju redovne preglede kože, posebno za osobe s visokim rizikom, kako bi se ranije identificirale eventualne promjene i poduzele odgovarajuće mjere.

Mogućnosti liječenja

Postoje različite metode liječenja solarnih keratoza, uključujući krioterapiju (smrzavanje), lasersku terapiju, hemijske pilinzi ili topikalne terapije. Izbor metode ovisi o broju, veličini i lokalizaciji lezija, kao i općem zdravstvenom stanju pacijenta.

Prevencija

Prevencija je ključna u smanjenju rizika od solarnih keratoza i raka kože u cjelini. Preporuke uključuju redovnu primjenu visokokvalitetnog SPF zaštitnog faktora, nošenje zaštitne odjeće i izbjegavanje izlaganja suncu u najtoplijem dijelu dana.