Često zanemaren

Šta boja i konzistencija ušnog voska mogu reći o vašem zdravlju

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Šta boja i konzistencija ušnog voska mogu reći o vašem zdravlju
Foto: Ilustracija

Ušni vosak, iako često zanemaren, može pružiti važne informacije o vašem zdravlju. Zdravi ušni vosak je obično žut ili smeđi, mokar i ljepljiv, a njegova primarna funkcija je zaštita ušnih kanala od prljavštine, klica i infekcija. Međutim, promjene u boji i teksturi ušnog voska mogu ukazivati na različite zdravstvene uslove.

Šta znači boja i tekstura ušnog voska?

Žuti i mekani vosak

Ovo je normalan i zdrav ušni vosak. Svježe proizveden vosak obično je svijetložut i mekane konzistencije. Tamnije nijanse žute, koje mogu imati teksturu sličnu katranu, još uvijek su u granicama normale, ali sugerišu da je vosak već neko vrijeme prisutan.

Blijedi i ljuskavi vosak

Ova boja voska često označava proces samočišćenja. Ušni vosak koji je blijed i ljuskav može biti izbačen iz uha, a najčešće je prisutan na vanjskom dijelu ušnog kanala. Osobe s kožnim bolestima poput ekcema ili psorijaze mogu primijetiti ovu promjenu u boji voska.

Crni vosak

Iako crni ušni vosak može izgledati alarmantno, obično se radi o oksidiranom vosku koji je bio predugo u uhu i bio izložen zraku i bakterijama. Ovo je često slučaj kod osoba koje koriste slušna pomagala. Crni vosak nije uvijek znak problema, ali ukazuje na potrebu za čišćenjem ili pregledom ako uzrokuje nelagodu.

Crveni vosak

Crvenilo u vosku može signalizirati prisutnost krvi. Ušni kanal sadrži mnogo krvnih žila, pa crvenilo može biti uzrokovano malim ogrebotinama. Međutim, ako ste primijetili krv i crveni vosak, preporučuje se posjet liječniku kako biste isključili moguće infekcije ili druge zdravstvene probleme.

Zeleni vosak

Zeleni ušni vosak je obično znak infekcije, najčešće upale srednjeg uha, pogotovo ako se prati neugodan miris. Zeleni vosak može biti znak ozbiljnijeg problema i trebali biste odmah potražiti medicinsku pomoć. Doktor će vjerovatno preporučiti antibiotske kapi za uho ili oralne antibiotike kako bi se riješio infekciju.