Potrebno je stpljenje

Šta činiti kada herpes zoster ostavi iza sebe nepodnošljivu bol?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Šta činiti kada herpes zoster ostavi iza sebe nepodnošljivu bol?
Foto: Ilustracija

Bol koja se javlja nakon herpes zostera može biti toliko intenzivna da znatno ometa svakodnevno funkcionisanje osobe. Liječenje ove boli može biti izazovno i dugotrajno, zahtijevajući kombinaciju različitih strategija i terapija kako bi se postiglo olakšanje.

Herpes zostera je bolest koja nastaje aktivacijom virusa varicella zoster, koji također uzrokuje bolest vodene kozice. Nakon što se virus zadrži u ganglijima kralježničnih i moždanih živaca, može doći do pojave herpes zostera. Ova bolest se obično manifestira jakom boli, koja se može pojaviti i prije osipa, što može otežati dijagnozu. Osip se pojavljuje u obliku mjehurića okruženih crvenilom i karakteristično je da se javlja samo na jednoj strani tijela.

Kada se osip pojavi, dijagnoza postaje jednostavnija, a liječenje započinje s antiviralnim lijekovima. Za smanjenje boli koriste se različiti lijekovi protiv bolova, iako je intenzitet boli varira od osobe do osobe. Kod nekih pacijenata bol može biti vrlo jaka i teško ju je kontrolirati čak i uz primjenu analgetika.

Uzroci aktivacije virusa i pojave herpes zostera još uvijek nisu potpuno poznati, ali povezanost s padom imuniteta je uočena u rijetkim slučajevima. Nakon pojave osipa, kod nekih ljudi dolazi do razvoja postherpetične boli, koja može trajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Ova bol može biti izuzetno jaka i onesposobiti pacijenta, uzrokujući osjetljivost na dodir, svrbež, utrnulost ili rijetko slabost mišića.

Bol može trajati godinama

Liječenje ove boli može biti dugotrajno i zahtijeva strpljenje i saradnju sa doktorima. Koriste se različiti lijekovi, poput nesteroidnih protuupalnih lijekova, tramadola ili antidepresiva, kako bi se smanjila bol. Također, primjena flastera s lokalnim anestetikom ili terapija transkutane električne stimulacije živaca (TENS) može pružiti olakšanje.

Bitna je psihološka podrška

Postherpetična bol može uzrokovati i druge probleme poput depresije, poremećaja spavanja i gubitka apetita. Prevencija ranom upotrebom antiviralnih lijekova može djelomično smanjiti rizik od razvoja ove komplikacije. U nekim zemljama se preporučuje vakcinacija protiv virusa varicella zostera, ali ova praksa još nije široko rasprostranjena.

Liječenje postherpetične boli zahtijeva strpljenje i saradnju sa liječničkim timom. Važno je pravovremeno prepoznati simptome i započeti odgovarajuću terapiju kako bi se poboljšala kvaliteta života pacijenata koji se bore s ovom bolnom komplikacijom.