Potencijalni problemi

Šta može otkriti pretjerano treptanje?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Šta može otkriti pretjerano treptanje?
Foto: Ilustracija

Treptanje je često nesvjesna radnja koja ima važnu ulogu u održavanju zdravlja vaših očiju. Ova prirodna radnja pomaže u hidrataciji i čišćenju očiju putem raspodjele suza po njihovoj površini te ih štiti zatvaranjem kako bi se spriječio ulazak stranih tvari, prašine, jakog svjetla i drugih iritacija.

Međutim, ako primijetite pretjerano treptanje, to bi mogao biti znak nekih potencijalnih problema s vašim vidom ili zdravljem očiju. Stručnjaci upozoravaju da pretjerano treptanje može biti simptom raznih stanja, od kojih neka mogu zahtijevati savjetovanje s doktorom opće prakse.

Optičarka Nimmi Mistry za Express je istakla nekoliko zdravstvenih rizika povezanih s pretjeranim treptanjem. Kako je objasnila, s godinama se učestalost treptanja mijenja - novorođenčad trepću samo oko dva puta u minuti, dok se kod odraslih taj broj povećava na 14 do 17 puta u minuti, zadržavajući se otprilike na tom nivou tokom života. Obrasci treptanja mogu varirati ovisno o situaciji, usporavajući se tokom perioda koncentracije ili ubrzavajući se u stresnim situacijama.

"Pretjerano treptanje se kategorizira kao često brzo treptanje koje može ometati vaš svakodnevni život, aktivnosti ili vid. Dobra vijest je da većina problema koji uzrokuju pretjerano treptanje nije ozbiljna i, u mnogim slučajevima, ili će se riješiti samo od sebe ili će zahtijevati minimalno liječenje. Međutim, neki mogu dovesti do zdravstvenih problema oka ako se brzo ne riješe", dodaje Mistry.

Pretjerano treptanje može biti povezano s dva značajna problema: slabljenjem vida i abrazijom rožnice. Optičarka Mistry ističe da nedijagnosticirani problemi s vidom mogu izazvati često treptanje jer oči pokušavaju fokusirati se, što ih čini napetima. Ako primijetite poteškoće u daljini ili čitanju izbliza, preporučuje se posjeta optičaru radi pregleda vida. Redovni oftalmološki pregledi svake dvije godine važni su za očuvanje vida, no ako imate simptome duže vrijeme, važno je što prije konsultovati oftalmologa kako bi se riješile sve komplikacije.

Abrazija rožnice, ili ogrebotina na rožnici, također može biti posljedica pretjeranog treptanja. Česti uzroci uključuju ogrebotine oka noktom, ulazak pijeska (posebno ako se pijesak trlja dalje) i nepravilno postavljanje ili uklanjanje kontaktnih leća. Iako se radi o manjoj povredi, abrazija rožnice može biti izuzetno bolna zbog visokog broja živaca koji okružuju rožnicu. U slučaju takve povrede, važno je potražiti stručnu medicinsku pomoć kako bi se adekvatno liječila.