Zdravlje

Šta se dešava u organizmu ako pijete sok od grejpa

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Šta se dešava u organizmu ako pijete sok od grejpa

Ima nešto tako nevjerovatno osvježavajuće u svježe cijeđenom soku od grejpfruta, posebno ako uživate u zabavnom ručku sa prijateljima tokom vrelog ljetnjeg dana. Sok od grejpfruta je takođe odličan sastojak osvježavajućih koktela, i alkoholnih i bezalkoholnih.

Međutim, da li znate koje su zdravstvene prednosti ovog ukusnog pića? I da li postoje potencijalni neželjeni efekti ako ga pijete? Nekoliko stručnjaka je za eatthis.com dalo svoje mišljenje o ovoj temi:

Obezbijediće dosta važnih hranljivih materija.

Jedan od najboljih ishoda pijenja soka od grejpfruta je da možete dobiti pojačanje korisnih hranljivih materija.

"Sok od grejpfruta sadrži flavone i flavonoide, koji su doo grupe koja se zove fitonutrijenti. Fitonutrijenti su važni za naše zdravlje jer imaju antioksidativna svojstva, što znači da štite vaše ćelije od oksidativnog oštećenja, koje može dovesti do bolesti", kaže Laura MekDermot, registrovani dijetetičar sa "RET Phisical Therapy Group".

MekDermot upozorava da ne pretjerujete sa ovim sokom.

"Međutim, kao i sa bilo čim, mi nastojimo da sok od grejpfruta zadržimo u umerenim količinama i želimo raznovrsnu hranu, koja će obezbijediti fitonutrijente, kako bismo obezbijedili raznolikost u njima, kao i raznolikost u vitaminima i mineralima", dodaje ona.

Može uticati na određene lijekove.

Prema MekDermotu, oni koji uzimaju određene lekove možda žele da ograniče konzumaciju soka od grejpfruta.

"Tamna strana soka od grejpfruta su potencijalne negativne posledice usljed miješanja sa lijekovima. Poznato je da sok od grejpfruta ima negativan uticaj na više od 85 lijekova", kaže ona.

Stručnjaci vjeruju da "sok od grejpfruta može da blokira enzim koji se zove CIP3A4 koji je zadužen za metabolizam mnogih lijekova u tankom crijevu. Ako ovaj enzim ne funkcioniše kako treba, lijek se može apsorbovati u većim dozama i duže ostati u tijelu, što dovodi do veće količine lijekova nego što se želi", objašnjava MekDermot.

Može podići nivo šećera u krvi.

Pijenje voćnog soka bilo koje vrste može promijeniti nivo šećera u krvi, tako da u zavisnosti od toga šta vam je potrebno za šećer u krvi, ovo može biti pozitivan ili negativan ishod za vas.

"Može da podigne nivo šećera u krvi (u zavisnosti od količine), što nije dobro za ljude sa dijabetesom, koji ne znaju da ga imaju i koji se šetaju sa hronično visokim nivoima. Suprotno tome, za ljude sa niskim nivoom šećera u krvi, čak konzumiranje pola čaše soka može pomoći u normalizaciji šećera u krvi. To zaista zavisi od okolnosti", kaže Dana Elis Hans, registrovani dijetetičar i autor knjige "Recept za preživljavanje".

To može poboljšati vaš imunitet.

Na kraju, ispijanje soka od grejpfruta potencijalno može pomoći u jačanju imuniteta, sve dok je upareno sa zdravom ishranom.

"Grejpfrut je pun vitamina A i C, koji nose antioksidativne karakteristike koje se bore protiv upala i zaraznih bolesti", kaže Natali Komova, registrovani dijetetičar i stručnjak za fitnes.

"Takođe ima minerale, uključujući cink, gvožđe i bakar, koji povećavaju imunitet i promovišu zdravlje kože, čime se blokiraju infekcije", dodaje ona.

(Čuvajzdravlje.ba)