Otkriva mnogo

Šta stisak ruke govori o vašem zdravlju ?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Šta stisak ruke govori o vašem zdravlju ?
Foto: Ilustracija

Često čujemo o važnosti snažnog rukovanja u kontekstu ostavljanja pozitivnog dojma na poslu. No, ova gesta također ima sposobnost otkriti mnogo toga o vašem zdravstvenom stanju, od potencijalnih rizika od srčanih problema do vjerovatnosti suočavanja sa demencijom ili depresijom.

Demencija

Farmaceut iz firme Chemist4U, Ian Budd, ističe da smanjenje snage prilikom stiska ruke može biti povezano s opadanjem kognitivnih i fizičkih funkcija, posebino kod starije populacije. Manja snaga stiska ruke često je povezana s određenim stanjima poput artritisa i demencije.

Problemi s cirkulacijom

Hladne ruke ponekad mogu biti rezultat stanja poznatog kao Raynaudov sindrom. U ovom scenariju, dolazi do suženja krvnih žila u prstima ruku i nogu, što uzrokuje osjećaj hladnoće. Iako je ovo često uobičajeno, za neke ljude može biti izrazito neugodno i dovoditi do formiranja čireva na prstima.

Problemi sa srcem

Istraživanje sprovedeno na londonskom Univerzitetu Queen Mary ukazuje na to da niska snaga stiska ruke može biti indikator potencijalnih problema sa srcem i rizika od moždanog udara. Finansirana od strane Britanskog srčanog društva, istraživanje koje je obuhvatilo skoro 5.000 učesnika otkrila je da je manja snaga stiska povezana s povećanim rizikom i oštećenjem srca.

Hiperhidroza

Ako primjećujete često znojenje ruku, to može ukazivati na prisutnost hiperhidroze, medicinskog stanja koje karakteriziše pretjerano znojenje. Iako ovo stanje može zahvatiti različite dijelove tijela, najuočljivije je obično na rukama. Hiperhidroza se često povezuje s preaktivnim simpatičkim nervnim sistemom i može biti odraz tjeskobe, stresa ili određenih medicinskih problema.

Depresija

Naučnici su otkrili da postoji veza između niske snage stiska ruke i povećane vjerovatnosti depresije. Rana procjena snage stiska ruke može poslužiti kao alat za prepoznavanje grupa sa rizikom od depresije među odraslim osobama u srednjoj i starijoj dobi.

Također, osobe koje se suočavaju s depresijom često gube motivaciju i osjećaju umor, što može rezultirati smanjenom fizičkom spremnošću, a to se može manifestirati i kroz smanjenu snagu stiska ruke.