Zdravlje

Strategije kojima ćete se riješiti tvrdoglavih masnih naslaga

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Strategije kojima ćete se riješiti tvrdoglavih masnih naslaga

Ako ste se uspješno riješili viška kilograma, ali još uvijek imate ponešto sala na nekim dijelovima tijela, sigurno vam se čini kako je puno teže sagorjeti te posljednje masne naslage. U pravu ste- teže je, piše Index.

Naime, nisu sve masne naslage iste na svim dijelovima tijela te se fiziološki razlikuju, što neke čini otpornijima i teže ih je iskoristiti za dobivanje energije, često nazivane i tvrdoglave masne naslage. To je najčešće salo nakupljeno na uobičajenim područjima, pa se tako žene najčešće nikako ne mogu riješiti sala s bokova, bedara i stražnjice, dok se muškarcima tvrdoglave masne naslage uglavnom nalaze na području donjeg dijela tijela i leđa.

Rijetki su oni koji će se jednostavno strpljivom dijetom i vježbanjem tako lako riješiti tvrdoglavog sala, te je najčešće potrebno isprobati nekoliko strategija kako bi to postigli.

Za početak isprobajte raditi lagane ili umjerene kardio treninge ujutro, natašte. Stanje organizma nakon noćnog posta odličan je period za sagorijevanje tvrdokornih masnih naslaga, a pri kardio aktivnostima niskog do umjerenog intenziteta najviše se koriste masne stanice za dobivanje energije. Kako bi dodatno povećali termički efekt sagorijevanja masnih naslaga poželjno je uz takav trening kombinirati jedan od rijetkih dokazanih suplemenata koji će pomoći u mršavljenju, a to je kofein. Možete popiti kavu bez dodataka ili unijeti 3-6 mg/kg kofeina primjerice u prahu, prije treninga.

Isto tako, jutarnji trening s utezima može znatno utjecati na sagorijevanje tvrdoglavih masnih naslaga. Također ga treba napraviti natašte kako bi se podigla razina kateholamina koji je zaslužan za oslobađanje energije iz masnih stanica. Takav trening s utezima mora biti intenzivan, ali kratak, stoga ne treba pretjerivati s brojem serija i ponavljanja već je dovoljno odraditi 4-5 vježbi u svega 2-3 serije s 5-10 ponavljanja.

Obje strategije treninga neće imati učinka ako za to vrijeme prehrana nije prilagođena mršavljenju; kalorije moraju biti ograničene tako da je unos manji od njihove ukupne potrošnje. Razina određenih hormona koji utječu na regulaciju tjelesne težine i sagorijevanje masnih stanica mijenja se na dijeti pa mršavljenje ide sve sporije i teže. Kako bi potakli sagorijevanje tvrdoglavog masnog tkiva treba povremeno povećati unos kalorija kako bi se ti hormoni vratili na normalne razine. Ponajprije se to događa kod povećanih unosa ugljikohidrata, pa svakih 4-12 dana, ovisno o periodu dijete, povećajte unos ugljikohidrata. Možda vam to zvuči kontraproduktivno, ali baš je ta strategija ponekad potrebna kako bi se riješili onih zadnjih nekoliko kilograma masnih naslaga.

Isprobajte neku od ovih strategija ili ih međusobno kombinirajte i sigurno ćete se riješiti tvrdoglavog sala.