Stručnjaci napravili listu namirnica koje pomažu u rješavanju problema s kožom i kosom
Od mrkve i bundeve, do lososa i zobi – stručnjaci su napravili vodič uz pomoć kojeg ćete postati ljepši, a to je puno lakše nego što ste mislili.
Povrće kao što su mrkva, bundeva i slatki krompir sadrži velike količine beta-karotena i drugih karotenoida koji im daju lijepu narandžastu boju.
"Beta-karoten radi kao antioksidans i sprečava radikalne promjene koje dovode do starenja. Beta-karoten se pretvara u A vitamin u našem tijelu koji je jedan od najvažnijih sastojaka za kožu, čini je čvrstom, otpornom i doprinosi bržem izlječenju", objašnjava doktorica Marilyn Glenville.
"Luk i mrkva su jedan od najboljih izbora biotina, vitamina koji je neophodan za rast kose", kazala je nutricionistica Shona Wilkinson.
Biotinom je bogata i zob koja je odlična za borbu protiv starenja. Osim toga, sadrži vlakna koja su važna na probavu i crijeva.
"Regulisana probava je od velikog značaja za našu kožu. Kao prvo, moramo pravilno probaviti hranu kako bi svi oni hranjivi sastojci dospjeli i zadržali se u našem tijelu. Drugo, ukoliko se otpada ne rješavamo pravilno, višak toksina može završiti u krvi i izaći kroz kožu u vidu znoja, a rezultat mogu biti osip i drugi kožni problemi", rekla je Glenville.
Dobar izvor vitamina E je avokado, zbog čega se vjeruje da igra veliku ulogu u zdravlju kože. Poput vitamina C, on je antioksidans koji štiti kožu od oštećenja i pomaže da ona izgleda svježe i revitalizirano. Vjeruje se da pomaže i u zaštiti od UV zračenja te da ima protuupalno dejstvo.
Vrlo je važno da svom organizmu dodate i željezo, a za to su orašasti plodovi i sjemenke savršen izbor. Savjeti stručnjaka su da svom doručku dodate šaku badema i sjemenki suncokreta, a da si nakon večere priuštite nekoliko kockica tamne čokolade.
Kravlje mlijeko, paradajz, kukuruz, brokula i kupus također odlično utječu na kožu, a poželjno bi bilo da svojoj ishrani dodate i sjemenke lana, bundeve i lubenice.