Zdravlje

Surutka - lijek za jetru

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Surutka - lijek za jetru
Surutka je nusproizvod pri proizvodnji sira i jogurta i u njoj ostaju najbolji i najvredniji sastojci mlijeka: vitamini B i E, minerali i mliječni šećeri koji su važni za izgradnju najfinijih veza u mozgu.

Za sve njezine prednosti stručnjaci preporučuju pola do litre surutke dnevno, a ako još uvijek ne znate koje su to, doznajte:

1. Pomaže kod mršavljenja - 100 grama surutke ima samo 26 kalorija, ona sadrži pregršt bjelančevina te daje osjećaj sitosti, a siromašna je mastima i kalorijama.

2. Pomaže kod zatvora - Surutka ima diuretska svojstva što drugim riječima znači sljedeće: ona će brzinski potaknuti probavu te riješiti neugodan osjećaj nadutosti i zatvora. No, nemojte pretjerivati s njezinom konzumacijom, jer bi vam mogla izazvati proljev (do litre dnevno).

3. Lijek za jetru - Ovaj skromni napitak sadrži beta-laktoglobulin koji opskrbljuje organizam aminokiselinama zvanima BCAA koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre te oboljelima od ciroze pomaže da žive duže i kvalitetnije.

4. Izgrađuje mišiće - Surutka, posebno ona u prahu, ne samo da će vam pomoći kod izgradnje mišićne mase, već i kod oporavka mišića nakon fizičkog napora.

5. Regulira povišene masnoće u krvi - Surutka se preporučuje ljudima koji imaju problema s povišenim masnoćama u krvi. Nakon nekoliko sedmica redovne konzumacije to ćete moći i dokazati vlastitim primjerom.

6. Potiče sreću i smanjuje osjećaj umora - Surutka potiče lučenje serotonina, hormona sreće te tako smanjuje osjećaj stresa i hroničnog umora.

(Zdravlje u kući)