Naučnici s Harvarda uočili su povezanost između dnevne konzumacije maslinovog ulja i smanjenog rizika od smrti od demencije, donosi Medical News Today. Prema pouzdanom izvoru Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u svijetu više od 55 miliona ljudi živi s demencijom. Procjenjuje se da se godišnje zabilježi 10 miliona novih slučajeva, a demencija je također sedmi vodeći uzrok smrti među starijim osobama.
Vodeći oblik demencije je Alzheimerova bolest koja pogađa oko 6.7 miliona ljudi starijih od 65 godina, i to samo u Sjedinjenim Državama.
Prema saopćenju za javnost, nova studija je otkrila da su ljudi koji su konzumirali pola kašike maslinovog ulja dnevno imali 28 posto manji rizik od smrti od demencije u usporedbi s ljudima koji nisu koristili maslinovo ulje u svojoj prehrani.
Studija je analizirala zdravstvene podatke od 1990. do 2018. godine za 60 hiljada žena i 31 hiljadu muškaraca bez kardiovaskularnih bolesti ili raka. Njihovo zdravlje praćeno je 28 godina. Zamjena samo jedne kašike margarina ili majoneze maslinovim uljem povezana je s 14 posto smanjenim rizikom od smrti od demencije, tvrde autori spomenute studije, prenosi index.hr.
(Čuvajzdravlje.ba)