Zdravlje

Sve dobrobiti prestanka pušenja

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Sve dobrobiti prestanka pušenja

Antioksidansi pomažu u odbrani od štetnih posljedica duhanskog dima

Pušenje kao način konzumiranja duhana predstavlja štetnu naviku koja se danas dovodi u vezu s velikim brojem teških oboljenja. Danas u svijetu puši oko milijardu i dvije stotine miliona ljudi. U našoj državi 44% cjelokupnog stanovništa svakodnevno puši, a veliki problem predstvalja sve veći broj osoba izloženih pasivnom pušenju i sve veći broj omladine koji svoju prvu cigaretu ispuše prije petnaeste godine života.

Početkom 20. stoljeća počela su prva istraživanja koja su dokazala štetnost pušenja i njegovu vezu s velikim brojem oboljenja. Duhanski dim sadrži oko 4 hiljade hemijskih spojeva, a jedan od najštetnijih spojeva je nikotin. Djelovanjem nikotina na nadbubrežnu žlijezdu oslobađa se adrenalin i noradrenalin, što dovodi do povećanja frekvencije srca, stiskanja malih krvnih sudova i povišenja krvnog pritiska. Pušenje znatno povećava rizik od nastanka bolesti srca i krvnih sudova, i to posebno srčanog i moždanog udara i bolesti periferne cirkulacije. Pušenje udvostručuje rizik od umiranja zbog bolesti srca i krvnih sudova, a 30 do 40% svih smrti od srčanih bolesti povezuje se s pušenjem.  Za pedesetak sastojaka duhanskog dima, posebno za katran, dokazano je da imaju kancerogeno djelovanje. Danas se smatra da je pušenje glavni rizični faktor za razvoj raka bronha i pluća, grkljana, ždrijela, usne šupljine, jednjaka, bubrega, mokraćne bešike, gušterače, te i raka grlića materice, a neki oblici leukemije češći su u osoba koje puše.

Prestanak pušenja i dobrobiti za zdravlje

Prvi učinci prestanka pušenja uočljivi su već nakon 20 minuta što se ogleda u vidu sniženja krvnog pritiska. Nakon 8 sati snižavaju se vrijednosti ugljen monoksida za 50%.  Nakon 72 sata šire se disajni putevi i olakšava se disanje. Nakon 2 sedmice  poboljšava se cirkulacija i prokrvljenost organa. Nakon 3 – 9 mjeseci smanjuje se kašalj, olakšava disanje i poboljšava kapacitet pluća za prosječno 10%.

Nakon godinu dana rizik od srčanog udara smanjuje se za 50%, a tek nakon 15 godina taj rizik se izjednačava s rizikom koji imaju nepušači. Nakon 5 godina rizik od moždanog udara izjednačava se s rizikom nepušača, a nakon 10 godina rizik od nastaka raka pluća se izjednačava s rizikom nepušača.

Navedeno može biti motivirajući faktor za prestanak pušenja, a ukoliko osoba ne može samostalno prestati puštiti, pomoć treba tražiti od stručne osobe.

Ljekar Vam savjetuje: Dr Anela Šehić-Lihovac

Svim osobama koje puše ili su u fazi prestanka pušenja savjetujem primjenu dodataka prehrani koji sadrže antioksidanse jer su antioksidansi prirodni spojevi koji neutraliziraju štetno djelovanje slobodnih radikala i štetnih spojeva iz duhanskog dima.

Visokokvalitetni, savremeni proizvod Altioks®, koji je odnedavno na našem tržištu,  sadrži 200 mg alfa lipoinske kiseline i idealan je antioksidans, dodatak prehrani, jer zbog svoje topivosti djeluje i na liposolubilne i na hidrosolubilne slobodne radikale, lako se transportuje kroz ćelijske membrane i dopire u sva tkiva te ih štiti od štetnog djelovanja slobodnih radikala.

Neutrališući slobodne radikale Altioks® pomaže u odbrani od štetnih posljedica duhanskog dima,  usporava starenje, smanjuje štetno djelovanje sunčevih zraka na kožu i smanjuje rizik za nastanak karcinoma.

Također, ovaj proizvod  preporučujem svim osobama starijim od 40 godina, osobama koje konzumiraju nezdravu hranu bogatu masnoćama životinjskog porijekla, osobama koje konzumiraju alkohol, osobama koje boluju od hroničnih oboljenja, kao i osobama koje žele zadržati vitalnost i elastičnost kože.