Nekad ih je potrebno operisati

Sve što trebate znati o krajnicima

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Sve što trebate znati o krajnicima
Foto: Ilustracija

Krajnici su parni organi smješteni na stražnjem dijelu grla, poznati i kao tonzile. Iako su poznati po tome što su prva linija obrane od bakterija i virusa, ponekad mogu postati izvor problema koji zahtijevaju operaciju uklanjanja, poznatu kao tonzilektomija.

Uloga krajnika u tijelu

Krajnici igraju važnu ulogu u imunološkom sistemu tijela. Oni su dio limfnog tkiva i sudjeluju u borbi protiv infekcija tako što filtriraju bakterije, viruse i druge patogene koji ulaze u tijelo putem usta i nosa. Međutim, ponekad se krajnici mogu upaliti ili postati povećani, što može uzrokovati nelagodu i probleme s disanjem.

Kada je potrebna operacija krajnika?

Hronične upale

Ako osoba pati od ponavljajućih ili hroničnih upala krajnika koje ne reaguju na konzervativno liječenje poput antibiotika, liječnik može preporučiti tonzilektomiju kako bi se spriječile buduće infekcije.

Problemi s disanjem

Povećani krajnici mogu uzrokovati opstrukciju disajnih putova, posebno tokom spavanja. To može dovesti do hrkanja, prekida disanja tokom sna (apneja u snu) i nedostatka kisika. Uklanjanje krajnika može poboljšati disanje i kvalitetu sna.

Infekcije sinusa

Povećani krajnici mogu uzrokovati iritaciju sinusa i doprinijeti kroničnim upalama sinusa. Uklanjanje krajnika može pomoći u olakšanju simptoma i smanjenju učestalosti upala sinusa.

Postupak tonzilektomije

Tonzilektomija je rutinski hirurški postupak koji se obavlja pod općom anestezijom. Tokom operacije, hirurg uklanja krajnike iz njihovog ležišta u stražnjem dijelu grla. Postupak obično traje oko 30-45 minuta.

Oporavak nakon operacije

Nakon tonzilektomije, pacijenti mogu osjećati bol u grlu i nelagodu tokom nekoliko dana. Doktor će propisati lijekove protiv bolova kako bi olakšao nelagodu. Također je važno piti puno tekućine i izbjegavati grube ili začinjene namirnice tokom procesa ozdravljenja.