Zdravlje

Svinjske ćelije bi mogle kriti ključ za ublažavanje simptoma Parkinsonove bolesti

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Svinjske ćelije bi mogle kriti ključ za ublažavanje simptoma Parkinsonove bolesti
Svinjske ćelije bi mogle kriti ključ za ublažavanje simptoma Parkinsonove bolesti, tvrdi novozelandska biotehnološka kompanija.

Glavni izvor tremora kod onih koji žive s ovom bolešću je gubitak stanica koje stvaraju dopamin u mozgu. Living Cell Tehnologies sa sjedištem u Aucklandu razvija tretman koji ekstrahira stanice koje proizvode dopamin iz koroidnog pleksusa u mozgovima svinja i umeće ih u mozgove ljudi koji boluju od Parkinsonove bolesti. Koroid je grupa živaca i žila koje proizvode cerebrlospinalnu tekućinu.

Svinjski implantati su omotani posebnom oblogom od algi kako bi se spriječio autoimuni odgovor bolesnika da napadaju strane ćelije. Svaki implantat je širok samo pola milimetra i sadrži oko 1.000 stanica svinja.

Trenutni tretmani uključuju dopaminsku nadomjesnu terapiju, a početni rezultati iz male grupe uzoraka od četiri osobe, 18 mjeseci nakon operacije, pokazali su uspjehe. Međutim, Steven Gill sa Univerziteta u Bristolu vjeruje da bi poboljšanje moglo biti posljedica placebo učinka što se pokazalo u prethodnim metodama liječenja Parkinsonove bolesti.

U prvom tretmanu svaki od 18 pacijenata je dobio 40 kapsula koje su umetnute u jednu stranu njihovog mozga, a u drugom tretmanu su dobili do 120 kapsula. Rezultati tretmana bit će poznati novembru.

Svinjske ćelije se također istražuju kao potencijalni lijek za Alzheimerovu ili Huntingtonovu bolesti.

(Klix.ba)