Zdravlje

Svjež kupus štiti od raka, a kuhani ublažava nervozu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Svjež kupus štiti od raka, a kuhani ublažava nervozu
Tokom žvakanja i sjeckanja iz kupusa se oslobađaju izotiocijanati i indoli, supstance za koje je dokazano da djeluju preventivno protiv raka.

Dosta vitamina C i sumpora koji se nalaze u kupusu odgovorno je što ovo povrće uspješno uklanja slobodne radikale i mokraćnu kiselinu, a koji su glavni uzročnici kožnih bolesti i reumatizma.

Osim toga, svjež kupus sprječava apsorpciju masnoća poslije obroka i na taj način snižava nivo holesterola. Tokom žvakanja i sjeckanja iz kupusa se oslobađaju izotiocijanati i indoli, supstance za koje je dokazano da djeluju preventivno protiv raka.

Svjež kupus pomaže i kod malokrvnosti, nesanice, depresije i anksioznosti, dok je kuhani odličan za detoksikaciju i jedno od najboljih sredstava protiv napetosti, tjeskobe, slabosti i loše koncentracije.

Brojne studije su potvrdile da ljudi koji često jedu kupus rijetko imaju problema sa probavom, debelim crijevom, plućima i kožom. Takođe, osobe koje imaju visok nivo antioksidanasa dobijenih iz hrane ređe obolijevaju od srčanih bolesti, moždanog udara i katarakte.

Čaša svježe cijeđenog kupusa dnevno poboljšava opšte zdravlje i smanjuje ili potpuno uklanja probleme s crijevima, ali i probleme respiratornog i urinarnog trakta.

Obloge s medom

Kao lijek kupus se najčešće primjenjuje u vidu obloga. Naročito su one djelotvorne kada je riječ o upornom kašlju i bronhitisu. Za tu namjenu list kupusa spustite na nekoliko minuta u vrelu vodu, da postane topao i mekan. Potom jednu stranu namažite medom. Tu stranu gdje je med stavite na grudi oboljelog. Odozgo stavite najlon kesu i umotajte šalom ili peškirom. Ovu oblogu najbolje je stavljati prije spavanja, a vrijedi je ponavljati pet do sedam večeri. Ista obloga veoma je uspješna i za ranice koje se pojavljuju na usnama usljed herpesa.

(Cuvajzdravlje.ba)