Evo kako se radi

Test "Sjedi-ustani": Jednostavan način za procjenu zdravlja

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Test "Sjedi-ustani": Jednostavan način za procjenu zdravlja
Foto: Ilustracija

Doktori često koriste test "sjedi-ustani" kao indirektan pokazatelj općeg zdravstvenog stanja, s fokusom na kardiovaskularno zdravlje. Ovaj jednostavan test može pružiti uvid u vašu agilnost, ravnotežu i snagu, te je često povezan s dugovječnošću.

Kako se izvodi test?

Stojite uspravno i dajte 10 bodova na početku. Zatim sjednite na pod prekriženih nogu i ponovno ustanite, bez korištenja ruku ili bilo kojeg dijela tijela osim nogu. Svaki put kad se oslonite na ruke, koljena ili druge dijelove tijela, oduzmite bod. Idealno je postići 10 bodova ako možete sjesti i ustatu bez pomoći.

Šta rezultati govore?

Prema dr. Natali Azar, osam ili više bodova smatra se dobrim rezultatom. Test mjeri vašu sposobnost da održite ravnotežu, fleksibilnost i snagu nogu, što su ključni pokazatelji općeg zdravstvenog stanja.

Važnost interpretacije rezultata

Važno je napomenuti da test nije idealan za sve, posebno ako imate određene mišićno-koštane izazove. Rezultat testa može varirati ovisno o vašoj pokretljivosti i zdravstvenom stanju.

Šta ako rezultati nisu idealni?

Ako ne postignete visok rezultat, nemojte se obeshrabriti. Test može poslužiti kao motivacija za poboljšanje kondicije i održavanje zdravlja kroz vježbanje i aktivni stil života.