Zdravlje

Teže je liječiti muškarca nego ženu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Teže je liječiti muškarca nego ženu
Ljekari bi kod savjetovanja svojih pacijenata i tokom razgovora s njima trebali povesti više računa o njihovom spolu, osobito kad je posrijedi ozbiljna bolest tvrdi dr. Wolfgang Soellner, direktor Odjela za psihosomatske bolesti i psihoterapiju bolnice u Nuernbergu.

Pritom on smatra da bi većinom nekomunikativne muškarce trebalo potaknuti na aktivnije sudjelovanje u razgovoru.

"Puno toga ovisi o načinu na koji se vodi razgovor. Ljekari trebaju naučiti tu vještinu", kaže dr. Soellner uoči održavanja konferencije o rezultatima istraživanja o razlikama u ponašanju spolova.

"Puno je teže postaviti dijagnozu i liječiti muškarca nego ženu, jer pacijenti manje vode računa o svojim osjećajima i o njima nerado govore", smatra dr. Soellner, sažimajući bit rodnih razlika: "Muškarci na medicinu gledaju sasvim drukčije od žena. Naime, njima je odlazak ljekaru poput odlaska u auto servis. Žele da se stvar riješi brzo i da krenu dalje. Žene, za razliku od njih, očekuju razgovor i savjet."

Kao primjer je naveo način na koji se muškarci i žene nose s karcinomom. Kazao je da, generalno gledajući, najčešće u praksi otvoreno razgovara o raku dojke s pacijenticama, a najrjeđe o raku prostate s pacijentima, uprkos tome što kvaliteta življenja više ovisi o metodi liječenja kod oboljelih od raka prostate nego kod pacijentica oboljelih od raka dojke.

(FENA)