Zdravlje

Tragovi polena u medu nisu ni slični onima koje udišemo

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Tragovi polena u medu nisu ni slični onima koje udišemo
Česta je dilema, kaže osnivačica klinika.ba Vildana Mujkić, trebaju li osobe alergične na polen jesti med.

- Nakon istraživanja koje je provela naša redakcija, došli smo do zaključaka da većina polena koji se nađe u medu nije ni slična onome koji se udahne i izazove alergijsku reakciju. Prvi razlog je što pčele sisaju nektar (polen) s cvijeća koje ne izaziva alergijske reakcije (uglavnom), a drugi što se sav nektar i polen toliko obradi od pčela te razloži na najprostije faktore - govori Mujkić.

Mlade radilice, dodaje, nektar premeću u ustima dvadesetak minuta dodajući mu enzime. One cijepaju saharozu iz nektara na glukozu i fruktozu. Nektar se nakon toga odlaže u stanice saća da ispari voda, da se zgusne i postane koncentriraniji. Nakon tog procesa, kada je smjesa već dovoljno gusta, radilice je ponovo žvaču i dovode u stanje koje bi se moglo nazvati medom, prenosi Avaz.

- Dakle, samo 100 posto siguran med je onaj koji prođe fabričku obradu (u ovom procesu se eliminira bilo kakav trag polena), ali i med iz domaće proizvodnje uglavnom nema rizika za razvoj alergijske reakcije - ističe Mujkić.

(Cuvajzdravlje.ba)