Kruške su prirodan izvor energije jer obiluju značajnom količinom fruktoze i glukoze te najslađim prirodnim šećerom levulozom, a bogate su i vitaminima B-skupine važnim za metabolizam masti, bjelančevina i ugljikohidrata.
Vitamini i antioksidansi
Inače, kruške su dobar izvor kalija, bakra i vitamina C, koji daju značajan doprinos antioksidativnoj zaštiti organizma od slobodnih radikala. Poznato je da je vitamin C snažan antioksidans, a bakar nužno potreban sastojak superoksiddismutaze – jednog od najsnažnijih tjelesnih antioksidativnih enzima, piše Živim.hr.
Svježe kruške bogate su kalijem, koji se inače vrlo lako izlučuje iz organizma disanjem i znojenjem pa ga je važno stalno nadoknađivati.
Ima brojne funkcije u organizmu: sudjeluje u regulaciji rada srca, mišićnoj kontrakciji, prijenosu živčanih impulsa te u metabolizmu bjelančevina i ugljikohidrata, regulira rad krvožilnog sustava te sudjeluje u izgradnji čvrstih kostiju i zuba.
Prehrambena vlakna
Svježe kruške bogate su i prehrambenim vlaknima, posebice pektinom, a vlakna su izuzetno važna u održavanju razine glukoze i kolesterola u krvi te u osiguravanju urednog pražnjenja crijeva.
Prehrana bogata vlaknima učinkovito pomaže u smanjenju kolesterola u serumu te smanjenju rizika za rak debelog crijeva i upravo zbog visokog sadržaja vlakana kruške su poželjno voće za sve osobe s tegobama probavnog sustava.
Oprez!
No, zbog visokog sadržaja šećera nisu poželjno voće za dijabetičare i sve one koji imaju povišene razine šećera, a i oni koji imaju problema s tjelesnom težinom trebali bi pripaziti jer kruške sadrže i neznatne količine masti te su kaloričnije od jabuka.
Čuvajzdravlje.ba