Zdravlje

U RS-u sve više dijabetičara

Autor: ČuvajZdravlje.ba
U RS-u sve više dijabetičara
U Banjoj Luci je danas počeo dvodnevni "Dijabetes forum“ radi razmjene iskustava, dobrih praksi i predstavljanja multisektorskog pristupa u liječenju ove bolesti.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u 2014. godini u tom bh. entitetu prijavljeno je 1.160 novih slučajeva oboljelih od dijabetesa melitusa te je broj oboljelih iznosio 46.130.

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja, u Republici Srpskoj je u 2015. godini evidentirano 17.801 osoba koja u terapiji koristi insulin.

U 2014. taj broj je iznosio 16.895 osoba.

Viši stručni saradnik za javno zdravstvo u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić ukazao je da je značaj foruma u tome što će pomoći domaćim stručnjacima da osmisle smjernice u daljem provođenju dijabetološke zaštite.

Najavio je dalji rad na smanjivanju faktora rizika za nastanak dijabetesa te kako pronaći način da se u individualnom pristupu na nivou porodične medicine omogući pacijentima i njihovim porodicama da se lakše bore s ovom bolešću.

Po riječima akademika Nebojše M. Lalića, člana Odbora svjetske dijabetesne federacije za Evropu, u svakoj zemlji broj oboljelih od šećerne bolesti raste i smatra se da će se do 2035. godine taj broj povećati za oko 200 miliona novooboljelih.

-Ne može se spriječiti pojavljivanje ove bolesti, ali pokazalo se da oboljeli ukoliko se dobro liječe, mogu da dožive svoj puni životni vijek - naveo je Lalić.

Forum je organiziralo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a s kompanijom "Novonordisk“ u okviru projekta "Dijabetes melitus“.

(FENA)