Zdravlje

Unos hrane bogate vitaminom B tokom trudnoće može spriječiti oboljenja mozga beba

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Unos hrane bogate vitaminom B tokom trudnoće može spriječiti oboljenja mozga beba
Studija je ukazala na značaj holina, spoja iz kompleksa vitamina B, u razvoju mozga beba za vrijeme intrauterinog razvoja. Utvrđeno je da viši nivo holina prevenira probleme s mozgom i duševne bolesti, kao što su poremećaji pažnje i šizofrenija.

"Prehlada i gripa su često neizbježne, čak i ako majka ima samo upalu gripa. No, prehlada i gripa tokom trudnoće udvostručuju rizik od eventualnih mentalnih bolesti. Sve više informacija pokazuje da holin pomaže bebinom mozgu da se pravilno razvija", kaže dr. Robert Freedman, jedan od istraživača.

Kod majki koje su imale prehladu ili gripu tokom prvih 16 sedmica trudnoće primijećeno je da je moždana sposobnost njihovih novorođenčadi smanjena za čak 27 posto. Prehlada i gripa kod majki je također utjecala na poremećaje pažnje kod djece i njihovu sposobnost da se normalno igraju.

No, rezultati studije otkrivaju da su ovi neželjeni efekti suzbijeni ako majka ima viši nivo holina u tijelu, prenosi FOOD NDTV.

Dok tijelo samo stvara određenu koncentraciju holina, koji je prirodno prisutan i u određenim namirnicama uključujući jetrice, crveno meso i jaja, trudnicama se preporučuje uzimanje 450 miligrama holina dnevno kako bi se poboljšao razvoj mozga kod njihove bebe.

(Cuvajzdravlje.ba)