OKIDAČ ZA MNOGE BOLESTI

‘Uredska zadnjica’ nije mit. Novi trend na mrežama upozorava na pogubne učinke dugotrajnog sjedenja

Autor: ČuvajZdravlje.ba
‘Uredska zadnjica’ nije mit. Novi trend na mrežama upozorava na pogubne učinke dugotrajnog sjedenja
Foto: Ilustracija

Stvoreni smo za kretanje, a ostale radnje koje uključuju pretjerano ležanje ili sjedenje, neprijatelj su našeg tijela. Ipak, mnogi poslovi poput onih uredskih uključuju duga razdoblja statičnog sjedenja, koje ako je uz to povezano s inače sjedilačkim načinom života, izrazito loša kombinacija za naše zdravlje.

Office chair butt trend

Posljednje je posebno zabrinulo mnoge korisnike TikTok društvene mreže koji su zbog toga pokrenuli još jedan viralni trend. Ovaj se odnosi na izgled zadnjice onih osoba koje svoje osmosatno radno vrijeme pa i duže provode sjedeći. Iza originalnog naziva ‘Office chair butt‘ opravdano se krije zabrinutost koja se uglavnom odnosi na izgled i oblika gluteusa, ali i boli u leđima i ramenima zbog nepravilnog položaja u koji većina utonemo. Ipak, među mnogim videima osim ukazivanja na probleme koji doista postoje, korisnici nude konkretna rješenja kako pomoći svome tijelu prilikom boravka u uredu.

Gubitak mišićne mase

Dugotrajno sjedenje ni na koji način nije zdravo. Tijelo i mišići postaju oslabljeni zbog čega može doći do neželjenih padova ili povreda tokom vježbanja. Osim toga, mišićna masa koja je izuzetno važna, nestaje, prenosi Health. Pretjerano sjedenje može uzrokovati skraćivanje i zatezanje mišića što u konačnici može biti i bolno.

"Sjedenje na mišićima cijeli dan i tjelesna neaktivnost rezultira time da mišić gubi tonus, a na kraju i oblik. Zbog toga, zadnjica postaje mekana, a mišiće koji su prije postojali, sada mijenja masno tkivo", objašnjava fizioterapeut Evan Johnson i dodaje kako dugotrajno sjedenje obično ne šteti izravno gluteusima. Međutim, slabi glutealni mišići mogu s vremenom dovesti do dodatnih problema kao što su naprezanje drugih mišića u bedrima, leđima i vratnoj kičmi.

Statično sjedenje podloga je za mnoge bolesti

Dugotrajno sjedenje u statičnom položaju dovodi do veće napetosti mišića, osobito kada je u kombinaciji s radom na računaru ili ponavljajućim radom, a to dovodi do slabije cirkulacije. Loša cirkulacija može dovesti do oticanja nogu, osobito oko zglobova. Osim toga, loša cirkulacija dovodi do slabijeg rada mozga pa je i to jedan od uzroka zašto često imamo problema s koncentracijom. Sjedilački način života predstavlja rizik za prekomjernu tjelesnu težinu, razvoj dijabetesa tipa 2 i srčane bolesti, a nažalost je i okidač za mentalne bolesti poput depresije i anksioznosti.

Kako preokrenuti izgled zadnjice poput uredske stolice?

Osim osobnog nezadovoljstva s izgledom zadnjice, gubitku mišićne mase i tonusa ako ne vježbamo, doprinose i godine. Suprotno tome, vježbanje može učinkovito pomoći preokrenuti ovaj proces, ali i izbjeći razne bolesti.

Neki od načina kroz koje možete uprkos sjedenju uključiti aktivnost u svoj dan su:

  • hodajte ili vozite bicikl, a auto ostavite kod kuće ili
  • izađite iz autobusa ili tramvaja nekoliko stanica ranije i pješačite ostatak puta,
  • auto parkirajte dalje od mjesta gdje idete i ostatak puta prođite pješice.
  • u uredu svako toliko ustanite i razgibajte se (napravite 10 čučnjeva i iskoraka),
  • umjesto lifta koristite stepenice,
  • ako možete, koristite stol za stajanje kako biste izbjegli negativne učinke dugotrajnog sjedenja ili
  • aktivirajte svoje mišiće tako što ćete svakih 15-ak minuta raditi stisak gluteusa.