Sve više dokaza

Uzrok hroničnog umora mogao bi biti u crijevima?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Uzrok hroničnog umora mogao bi biti u crijevima?
Foto: Ilustracija

Hronični umor je stanje koje pogađa sve veći broj ljudi širom svijeta, često ostavljajući oboljele bez odgovora na pitanje zašto se stalno osjećaju iscrpljeno. Iako su uzroci ovog sindroma još uvijek predmet brojnih istraživanja, sve više dokaza upućuje na to da bi odgovor mogao ležati u našim crijevima.

Mikroflora i njena uloga

Crijevna mikroflora, koja se sastoji od trilijuna mikroorganizama, igra ključnu ulogu u našem zdravlju. Ona je odgovorna za probavu hrane, proizvodnju vitamina, te održavanje imunološkog sistema. Nedavna istraživanja sugeriršu da disbalans u crijevnoj mikroflori može imati dalekosežne posljedice na naše opće zdravlje, uključujući pojavu hroničnog umora.

Crijevna propusnost i upale

Jedan od potencijalnih mehanizama kojim crijeva mogu uticati na energiju i umor je kroz stanje poznato kao crijevna propusnost ili "leaky gut". Kada crijevna barijera postane propusna, neprobavljene čestice hrane, toksini i bakterije mogu ući u krvotok, izazivajući upalne procese. Ova upala može uticati na funkciju mozga i drugih organa, što može rezultirati osjećajem hroničnog umora.

Veza između crijeva i mozga

Osim upale, crijeva su povezana s mozgom kroz osovinu crijevo-mozak, složen sistem komunikacije između centralnog nervnog sistema i gastrointestinalnog trakta. Problemi u crijevima mogu dovesti do promjena u mozgu koje utiču na raspoloženje i energiju, što dodatno podupire tezu da crijeva mogu biti ključni faktor u pojavi hroničnog umora.

Prehrana i stil života

Jedan od načina na koji možemo uticati na zdravlje naših crijeva, a time i potencijalno smanjiti simptome hroničnog umora, je kroz prehranu i stil života. Hrana bogata vlaknima, probioticima i prebioticima može pomoći u održavanju zdrave crijevne mikroflore. Također, smanjenje unosa šećera i prerađene hrane, kao i upravljanje stresom, može imati pozitivne učinke na crijeva i opće zdravlje.