Zdravlje

Vaše "prirodno" trčanje je najefektnije za tijelo

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Vaše "prirodno" trčanje je najefektnije za tijelo
Osobe koje odluče početi trčati na početku često brinu o savršenom koraku, ali nova studija sugeriše da je za tijelo najučinkovitiji vaš prirodni, uobičajeni korak, čak i ako ste neiskusni.

Naučnici su okupili 33 trkača, među kojima je bilo i iskusnih i neiskusnih, kako bi učestvovali u 20-minutnoj trci na pokretnoj traci. Sudionici su isprobali pet različitih brzina koraka, a tokom trčanja su nosili maske koje su mjerile količinu kisika koju su njihova tijela koristila. Ispostavilo se da je tijelo koristilo kisik na najefektniji način kada su osobe "prirodno" trčale.

Rezultati su objavljeni u naučnom časopisu International Journal of Exercise Science na kojem rade naučnici profesori s Univerziteta Brigham Young koji su i sami trkači.

Među sudionicima je bilo 19 iskusnih trkača koji su sedmično u prosjeku trčali 32 kilometra i 14 neiskusnih trkača koji nikada ne trče više od osam kilometara sedmično. Naučnici su ispitali pet različitih vrsta koraka pomoću metronoma koji je zazvonio svaki put kada noga udari o zemlju. Među koracima su bili prirodni koraci trkača, kao i oni osam ili 16 posto brži ili sporiji.

(Cuvajzdravlje.ba)