Zdravlje

Vježbanje pomaže kod depresije i anksioznosti

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Vježbanje pomaže kod depresije i anksioznosti
Fizička aktivnost ne može izliječiti depresiju, ali može pomoći u ublažavanju simptoma.

Užasno je frustirajuće kada osobi koja pati od depresije neko kaže "idi malo vježbaj, biće ti bolje". Ali, ti argumenti se nekako iznova pojavljuju!

Ispostavilo se da ovaj kliše ima i naučnu pozadinu, jer je dokazano da vježbanje može pomoći u ublažavanju simptoma depresije. Nova studija dokazala je da kardio trening zaista ima efekte antidepresanta.

Rezultati ove studije objavljeni su u Žurnalu depresije i anksioznosti, a učestvovalo je 455 pacijenata.

Do ove studije, veza između depresije i vježbanja nije bila baš sasvim jasna. Vježbanje može popraviti raspoloženje, ali naučnici nisu imali dovoljno podataka o tome da li može pomoći i onima koji pate od depresije.

Poredeći odrasle ljudi koji ne vježbaju, a idu na terapiju ili uzimaju antidepresive, sa pacijentima koji imaju dijagnostikovanu kliničku depresiju, ne liječe je, ali vježbaju, ova studija je napokon utvrdila vezu između depresije i fizičke aktivnosti.

Učesnici studije su vježbali umjereno po 45 minuta tri puta sedmično, u trajanju od devet sedmica, i ta aktivnost pokazala je značajne rezultate u ublažavanju simptoma depresije.

Prethodno, stručnjaci nisu mogli utvrditi ni koliko je potrebno vježbati da bi se vidjeli neki mjerljivi rezultati, a sada je utvrđeno da je najbolje vježbati po 45 minuta. Poenta je da je redovno vježbanje odličan dio plana liječenja jer može da pomogne u ublažavanju simptoma.

Nažalost, ono što je često problem kod osoba koje pate od depresije je da ne mogu da se natjeraju čak ni da operu kosu, recimo, a kamoli da vježbaju tri puta sedmično po 45 minuta.

Zato autori ove studije ne savjetuju da pokušavate odmah natjerati sebe da potpuno promijenite životni stil kako bi vam bilo bolje, već da, prije svega, razgovarate sa svojim doktorom na koji način bi se moglo najneosjetnije ubaciti malo fizičke aktivnosti u vaše liječenje, uz psihoterapiju i lijekove, ukoliko ih uzimate.

(Cuvajzdravlje.ba / NN)